út., 28. únor 2023 20:51

Vesna míří na Eurovision. Podpora kapely však naráží i na ostrou kritiku

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Pixabay- Pexels Pexels / 9143
V letošním ročníku světové Eurovision Song Contes 2023 bude Českou republiku zastupovat hudební skupina Vesna se svým songem My sister's crown. S vítězstvím však přišla i vlna kritiky. Nelibost se jim dostala i od samotných Ukrajinců, pro které je song určený.

‚‚Ukrajina to v současné době má velice těžké, proto jsme tento slovanský jazyk chtěly podpořit ze všech nejvíc. Jelikož má letošní Eurovize být poctou Ukrajině, chtěly jsme vyjádřit to samé. Solidaritu, podporu a empatii v této nelehké době myšlenkou," uvádí frontmenka kapely Patrície Fuxová.

Kapela funguje již od roku 2016 a její zakladatelkou je Patrície Fuxová, která je i v jejím samotném čele. Vesna vznikla ješte na studiích konzervatoře a skládá se konkrétně s dalších 5 členek mezi které patří Bára Juránková (housle), Markéta Mužátková (bicí), Slovenka Tereza Čepková (baskytara), Ruska Olesya Ochepovská (klávesy) a Bulharka Tanita Yanková (housle). V jejich tvorbě se prolínájí témata ženství a slovanství s folklórními rysy.

S vítězsvím přišla i vlna krtiky

Nominovaný song sebou přinesl však vlnu negace a to z více stran.  V písni je poukazováno na sílu slovanské sestry tedy Ukrajiny, potřebu sesterství v rámci solidarity, či použivané slovanské narativy. Podstatná část společnosti však za těmito všemy prvky vidí odkaz spíše na právě samotné Rusko ne Ukrajinu. V samotném názvu videoklipu je poté ukazována symbolika koruny, která je ovšem pro některé ukrajince spíše chápána jako znak moci Ruské federace. O nevoli mezi samotnými ukrajinci, pro kterou má být píseň určena, píše právě ukrajinský server gazeta. O rozpor mezi záměrem a výsledkem hovoří i reportér české televize Andreas Papadopulos. Na svém twitterovém účtu píše o neštastně použitém pojmu sesterství, které bylo a je spojováno s érou Sovětského svazu či na použité kostými v písni, které ‚‚připomínají ruské matriošky”.  Dvojsmyslnost videoklipu a textu, která je tak provázena celým hudebním výstupem je její kontroverze zakončena diskuzí o samotné člence Ochepovské, na kterou je snášena kritika díky jejímu původu z Ruska.  

Antipolitika jen na oko

Přestože se soutěž prezentuje jako antipolitická, mohli jsme v minulém ročníku vidět pravý opak. K samotnému vítězství ukrajinské skupiny Kalush Orchestra se skladbou Stefania, gratulovala řada politiků. V minulosti se starší ročníky též neobešli bez politického vlivu, kdy v roce 2017 zakázala hostující země Ukrajina vstup do země ruské interpretce Juliji Samojlovové. 

 Vítěze letošní Eurovisoin se dozvíme již 13. května. kde v anglickém Liverpoolu proběhne finále, ve kterém bude Česká republika bojovat o umístěný s dalšími 36 zástupci. 

Zobrazeno 545 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. březen 2023 17:22
Pro psaní komentářů se přihlaste