so., 31. prosinec 2011 00:59

Vítkovice skončily na Spengler Cupu před branami finále

Ostravský hokejový tým si v 85. ročníku slavného Spengler Cupu, který se každoročně koná v Davosu, finále nezahraje. Rozhodla o tom prohra v semifinále s domácím týmem, za který skórovali tři Češi a ukončili tak loňskému vicemistrovi z Vítkovic turnaj.

I přes velké odhodlání, se kterým český zástupce na turnaj cestoval, se Vítkovicím první zápas proti výběru Kanady vůbec nepovedl. Špatný vstup do zápasu a tragická úvodní třetina, kterou Vítkovičtí prohráli rozdílem třídy 0:5, určily ráz utkání. Ze Sparty půjčený brankář Martin Falter si svou premiéru na turnaji rozhodně představoval jinak. Vítkovicím nepomohl ani čestný gól, který ve druhé třetině vstřelil sedmnáctiletý Australan Nathan Walker. Stal se tak historicky nejmladším střelcem Spengler Cupu a zároveň si vysloužil cenu pro nejlepšího vítkovického hráče utkání. Prohra 1:7 však úsměvy na rtech hráčům, trenérům ani fanouškům ostravského týmu nemohla vykouzlit.

Ve druhém zápase se Vítkovice utkaly s domácím Davosem. V brance již nastoupila tradiční jednička Ostravanů Roman Málek, který zbytek turnaje dochytal. Narozdíl od zápasu s Kanadou vstřelilo české mužstvou zásluhou Petra Pohla 1. branku. Vyprodaná hala však hnala své svěřence dál za vyrovnáním. Fanoušci domácího týmu se dočkali ve 39. minutě, kdy český legionář ve službách švýcarského mistra Petr Tatíček vyrovnal skóre. O 96 vteřin později znovu Tatíček využil přesilovou hru a do kabin se tak šlo za stavu 2:1 pro domácí. I přes závěrečný tlak se hostům ale vyrovnat nepodařilo, a tak v kolonce body svítila Vítkovicím i po 2. zápase nula.

V zápase o postup do semifinále stál Vítkovicím v cestě švýcarský Kloten. Český tým však podal zatím bezesporu nejlepší výkon na turnaji. První 2 góly obstarali bratři Káňové. Další přidali Sýkora, Pohl a Štefanka. Čisté konto Málkovi pokazil Du Bois, který 82 sekund před závěrečnou sirénou upravil na konečných 5:1 pro Ostravany.

V boji o prestižní finále čekal na Vítkovice již podruhé v turnaji Davos. Narozdíl od zápasu ve skupině však vstřelili první gól domácí a ujali se již ve 4. minutě vedení. Ve 12. minutě však vyrovnal Šedivý. Skóre otočil ve 24.minutě svým 2. gólem na turnaji mladíček Walker. Poté už ale úřadovali jenom Češi. Bohužel pro Vítkovice to byli legionáři ve službách Švýcarů. Pouhých 52 sekund po gólu Walkera vyrovnal Tatíček a za dalších 5 minut otočil skóre Brendl. Dvě minuty před koncem byly Vítkovice blizoučko vyrovnání, v rozhodujícím okamžiku ale Kudělka minul odkrytou bránu. Podobně dopadla i poslední vítkovická šance, kdy Jan Káňa minul při power play bránu, puk se dostal k Petru Sýkorovi a ten pečetil na konečných 4:2. Pěknou tečkou na závěr Spengler Cupu bylo pro vítkovické hokejisty hlasité skandování a dlouhý potlesk vyprodané Vailant Areny, čímž jim bylo dáno jasně najevo, si žádnou ostudu v Davosu neuřízli. Ve finále turnaje si zahraje domácí Davos s lotyšskou Rigou.

 

Zdroje:

http://www.hc-vitkovice.cz/index.php

http://sport.idnes.cz/archiv.aspx


Zobrazeno 1870 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste