ne., 6. prosinec 2015 05:38

Starostové uspěli, dostanou 72 milionů za geologické průzkumy

Praha - Vláda přispěje obcím, ve kterých začnou od příštího roku probíhat geologické průzkumy. Jednat by se mělo o téměř 72 milionů korun ročně. Úprava nařízení vlády z prosince tohoto roku stanovila podmínky, které umožní vyplácení peněz. Starostové obcí tímto završili jedenáctileté snažení o získání těchto příspěvků.

Novela zákona se týká obcí, které leží v blízkosti průzkumných míst. Jedná se o lokality Čertovka, Čihadlo, Horka, Kraví hora, Magdaléna, Březový potok a Hrádek. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) převede obcím první dotaci do 120 dnů od stanovení průzkumného území. Příspěvky za průzkumné práce související s hledáním vhodného místa pro hlubinné úložiště prosazovali do české legislativy starostové obcí v předběžně vytipovaných lokalitách již od roku 2004. "Obce, které se postaví k problematice jaderných odpadů zodpovědně, si podle našeho názoru zaslouží nejen respekt za snahu řešit celospolečenský problém spojený s nutností ukládat jaderné odpady, ale i ocenění v podobě finančních příspěvků," řekl ředitel SÚRAO Jiří Slovák.

Novela atomového zákona se zakotvenými příspěvky vstoupila v platnost v roce 2011. Stát vyčlenil téměř 72 milionů korun ročně. Základní výše příspěvku činí 600 tisíc korun, k ní se pak připočítává 30 haléřů za každý metr čtvereční území dané obce. SÚRAO předpokládá, že do konce letošního roku obdrží příspěvky všech sedm zmíněných lokalit. Peníze z jaderného účtu jsou určeny na zkvalitnění života v obcích a budou vypláceny každý rok po celou dobu trvání průzkumných prací.

Vláda také schválila navýšení příspěvků obcím, na jejichž katastru se nachází úložiště radioaktivních odpadů, na 4 miliardy korun. Tato změna se vztahuje na úložiště Richard, Bratrství a Dukovany.

Zobrazeno 1786 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:24
Pro psaní komentářů se přihlaste