út., 31. březen 2015 12:57

Vzhůru do oblak

V Dolní Moravě na Orlickoústecku začne po Velikonocích vznikat unikátní pěší Stezka v oblacích. Stavba, kterou podle plánu otevřou už toto léto, tak doplní bohatou plejádu atrakcí v tomto moderním resortu. Obec pod Kralickým sněžníkem se může pyšnit wellness hotelem, devíti a půl kilometry sjezdových tratí různých obtížností a skvělým zázemím pro pěší výlety i cykloturistiku.

 

Vyhlídkovou trasu stavební firma postaví z modřínového dřeva, které je pro tyto účely nejlepší možnou kombinací odolnosti a dostupnosti. Architektem je Zdeněk Fránek, který se podílel mimo jiné také na rekonstrukci Energetické ústředny U6 v Dolní oblasti Vítkovice.

„Nejde o stezku v korunách stromů, která je pravidelná a zcela jinak pojatá staticky. Jde o přírodní strukturu, je to abstraktivní plastika, jako když lítá můra, nahodilá stavba, která má samozřejmě svůj skrytý řád," řekl architekt. Měla by se tak tímto konceptem „tvárnosti“ odlišovat od doposud nejznámější podobné stavby – Stezka korunami stromů v areálu u lipenské vodní nádrže. Stejně jako na Lipnu, bude i na Dolní Moravě možnost sjet z vyhlídky dolů suchým toboganem. Ten u vodní nádrže Lipno měří padesát dva metrů. Dolní Morava se bude pyšnit podobně dlouhým tobogánem, který povede od špičky vyhlídky ve výšce čtyřiceti metrů, bude tedy podobně dlouhý.  

zdroj obrázku: media.novinky.cz/232/482326-original1-vn79f.jpg

Zobrazeno 2427 krát
Naposledy upraveno: po., 6. duben 2015 14:34
Pro psaní komentářů se přihlaste