so., 3. prosinec 2016 03:26

Z porodnice v Uherském Hradišti se ozývá dětský křik už 75 let

Původní pavilon, ve kterém porodnice sídlila do roku 2008 Původní pavilon, ve kterém porodnice sídlila do roku 2008 Zdroj: Uherskohradišťská nemocnice
Uherské Hradiště – Porodnice v Uherském Hradišti slouží ženám, které chtějí své potomky přivést na svět právě v srdci Slovácka, už od čtyřicátých let minulého století. Tehdy vzniklo samostatné oddělení jako součást Zemské nemocnice v Uherském Hradišti. Od té doby tu zažili povodně i stěhování.

Úlohy vybudovat nové porodnicko gynekologické oddělení se ujal první primář, brněnský lékař Ludvík Havlásek. Nejdříve sídlilo v provizorních prostorech, k zákrokům se využíval dokonce operační sál očního oddělení. K ruce bylo rodičkám mimo jiné i jedenáct řádových a devět civilních sester. Až v šedesátých letech, kdy se obor rozvíjel, získala porodnice svůj pavilon s oddělením pro novorozence.

„Když jsem se v roce 1997 stal primářem porodnicko gynekologického oddělení v Uherskohradišťské nemocnici, přišly povodně a nastala spousta problémů. Na měsíc jsme museli oddělení zavřít a snížit počet lůžek. I přes následné rekonstrukce se už nikdy nepovedlo dát budovu úplně do pořádku,“ vzpomíná stávající primář Jiří Březina na následky rozsáhlé povodně, kvůli kterým musela být porodnice evakuována, rodičky i s dětmi tehdy odváželi vojenskými auty.

Na konci roku 2004 se zjistilo, že budova je v havarijním stavu kvůli porušené statice. „Na podzim roku 2008 jsme se konečně přestěhovali do nově vybudovaných prostor. Fungujeme v nich spokojeně dodnes,“ říká s úsměvem Březina. Budova, v níž přišla na svět většina obyvatel Uherskohradišťska, se musela postupně rozebrat. Na jejím místě vyrostl nový centrální pavilon nemocnice, otevřený před dvěma lety.

Vyhledávaná porodnice nabízí řadu alternativních možností vedení porodu, míří sem i ženy z jiných regionů. V loňském roce zde přišlo na svět bezmála 1200 dětí.

Zobrazeno 2483 krát
Naposledy upraveno: ne., 4. prosinec 2016 16:32
Pro psaní komentářů se přihlaste