st., 13. duben 2022 09:29

Za napadení a znásilnění bezdomovkyň si cizinec odpyká devět let

Vězeňská cela Vězeňská cela Zdroj: Creative Commons
Olomouc - Za sérii napadení a znásilnění žen z komunity bezdomovců v úterý v Olomouci potrestal olomoucký krajský soud cizince devíti lety vězení. Muž svou vinu popíral, podle soudu ho usvědčili důkazy.

Namdaldonir Nyamjav z Mongolska byl odsouzený za jeden zločin vydírání, tři zločiny znásilnění a dva pokusy o ublížení na zdraví. Kromě trestu byl také vyhoštěn na dobu neurčitou.

První dva útoky se odehrály v roce 2020. Podle obžaloby nejprve v lednu na třídě 17. listopadu ve squatu pod tribunou oslovil pár bezdomovců ohledně možnosti nákupu alkoholu. Po pár minutách se vrátil a lahví několikrát udeřil muže do hlavy, ženu udeřil pěstí do obličeje, uchopil za kapuci mikiny a odtáhl za tribunu, kde ji poté znásilnil.

Další útok se odehrál na stejném místě, kdy muž napadl bezdomovkyni a znásilnil ji. Na pomoc ji šli dva muži, které její křik probudil, cizinec jednoho muže bodl ostrým předmětem a utekl.

Poslední útok se odehrál loni v lednu ve Smetanově ulici, kdy muž přepadl pár spící v plechové boudě za tenisovými kurty. Muže nejprve útočník udeřil několikrát baterkou do hlavy a poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil.

Obžalovaný před soudem svou vinu popřel, činy sváděl na svého známého kvůli jeho podezřelému chování. Podle soudce jej však usvědčily důkazy. „Jeho obhajoba byla označena za účelovou, soud jí neuvěřil. Jde o souhrn přímých i nepřímých důkazů, které svědčí o tom, že se těchto trestných činů dopustil právě obžalovaný, navíc jej i někteří poškození identifikovali," řekl soudce Martin Lýsek.
Cizince se podařilo dopadnout po posledním útoku, kdy pomohly kamerové záznamy. Dopadli ho o několik dní později v ulicích Olomouce.

Zobrazeno 603 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. duben 2022 11:38
Pro psaní komentářů se přihlaste