út., 6. listopad 2018 13:42

Záhada na Marsu vyřešena

Předpověď pro Mars: jasno, místy zataženo Předpověď pro Mars: jasno, místy zataženo Zdroj: ESA
Paříž - Fotografie z družice obíhající Mars zachytila dlouhé, bílé mračno, táhnoucí se téměř tisíc kilometrů, vytryskující z obrovské sopky.

Tento týden Evropská kosmická agentura zveřejnila fotografii pořízenou planetární sondou Mars Express, která ukázala „zajímavou formaci mraků“ roztahující se přes jih po západ poblíž sopky Arsia Mons. Arsia Mons je sopka na Marsu, vysoká přes 19 kilometrů a široká přes 434 kilometrů. Dr. Noe Dobrea tvrdí, že to jistě nebyla vulkanická činnost, protože družice by naměřily zvýšenou hladinu metanu, oxidu siřičitého, a dalších plynů, které se dostanou do atmosféry během sopečného výbuchu.

Ukázalo se, že je zde mnohem jednodušší vysvětlení, než že se Arsia Mons zase probouzí k životu. Jde o rutinní tzv. orografická oblaka. Ta vznikají, když vzduch naplněný vodou je tlačen vzhůru podél pohoří. „Je to jen mrak,“ řekl Eldar Noe Dobrea, vědec z Arizonského Planetary Science Institute pro New York Times. Becky Ferreirová ze zájmového webu Motherboard poznamenala, že vědci už podobné mraky spatřili i v roce 2009, 2012 a v roce 2015.

Zobrazeno 1523 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 11:04
Pro psaní komentářů se přihlaste