út., 21. duben 2020 20:05

Zavřená kina, odložené premiéry, vznikají ale i projekty, které přinášejí nové filmy do Vašich domácích kin

Kinosál DK Kroměříž Kinosál DK Kroměříž Zdroj: DK Kroměříž
Pandemie nového typu koronaviru se dotkla snad všech a všeho, ekonomiky, školství, obchodu, ale také kultury. Kromě uzavření divadel, muzeí a galerií, byla uzavřena také všechna kina, což se dotklo premiérového uvedení mnoha českých i zahraničních filmů. Při zavedení prvních opatření, kdy byly kapacity sálů omezeny na sto lidí, si většina kin vymyslela alternativní řešení a filmy promítala jen pro omezené publikum čítající devadesát devět lidí. V dalších dnech ovšem došlo k úplnému uzavření všech kin, divadel a dalšího kulturního vyžití. Zatímco většina divadel přešla na online přenosy. Kina se takto zařídit nemohou a spousta filmových produkcí byla nucena své premiéry přesunout třeba i o celý rok.

Krizová doba si žádá krizová řešení

Aby milovníci filmů o své zážitky na „plátně“ úplně nepřišli, vznikl projekt Vaše kino, který dovede skutečnou návštěvu kina alespoň trochu nahradit. Divák si vybere film z aktuální nabídky zapojených kin (nejedná se o premiéry), pořídí si vstupenku a třicet minut před začátkem filmu se přihlásí na dané stránky, potom už nezbývá, než si s popcornem z mikrovlny užívat kino ve vlastním obýváku.

Odložení premiéry potkalo i novou českou fantasy pohádku Princezna zakletá v čase s Eliškou Křenkovou, Markem Lamborou a Natálií Germani. Ta měla mít premiéru už 19. března, ale aktuálně to vypadá, že se na plátno dostane až na podzim tohoto roku.

„Myslím, že se budete mít na co těšit, čím víc se nějaká věc oddaluje, tím je potom lepší. Samozřejmě nás všechny mrzí, co se kolem premiéry děje, všichni jsme se těšili, ale doufám, že diváci se budou neméně těšit na listopadovou premiéru,“ řekl herec Marek Lambora.

Zobrazeno 1423 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2020 10:12
Pro psaní komentářů se přihlaste