st., 9. březen 2016 18:35

Zemřel filmový architekt Jindřich Goetz. Bylo mu 76 let.

Český filmový scénograf Jindřich Goetz zemřel v noci na středu ve věku nedožitých 77 let. O jeho smrti informovala Milica Pechánková - filmová publicistka a kantorka Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, kde Goetz působil do roku 2015 jako rektor. Jeho filmová tvorba byla velice rozsáhlá, jako scénograf se podílel na zhruba 120 českých filmech.

Svou kariéru Goetz zahájil ve Filmovém studiu Barrandov slavným filmem z roku 1967 Údolí včel. Během několika desítek let, kdy působil u českého filmu, se podílel na scénografii řady filmů a televizních seriálů. Mezi nejznámější snímky, na kterých Goetz pracoval, patří například Vláčilův film Adelheid, Farářův konec či oblíbená komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! Ze seriálů můžeme jmenovat například Život na zámku nebo Tajemství proutěného košíku.

Za svou uměleckou tvorbu získal Goetz v roce 1996 Českého lva. Cenu obdržel v kategorii Nejlepší výtvarný počin za spolupráci na filmu režiséra F. A. Brabce Král Ubu. Spolu se snímky Máj a V peřině patří Král Ubu mezi trojici filmů, kterými se Goetz rozloučil se svou bohatou a nepřehlédnutelnou tvorbou u českého filmu.

V letech 1991 až 1995 působil jako ředitel studia AB Barrandov, byl členem České komory architektů, Evropské filmové akademie a České filmové a televizní akademie. Od roku 2007 do roku 2015 byl rektorem FAMO v Písku.

Zobrazeno 2928 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:15
Pro psaní komentářů se přihlaste