so., 16. březen 2019 22:25

Zemřel herec Stanislav Zindulka, držitel Českého lva

Držitel Českého lva Stanislav Zindulka zemřel. Držitel Českého lva Stanislav Zindulka zemřel. Zdroj: ČTK
 Praha – Ve věku 86 let zemřel známý český herec Stanislav Zindulka. Stalo se tak ve čtvrtek 14. března. Zindulka ztvárnil mnoho televizních i divadelních rolí. Proslavil se rolí v seriálu Vlak dětství a naděje a za vedlejší roli ve filmu Babí léto získal Českého lva.

Minulý rok v květnu Zindulka převzal cenu za celoživotní přínos českému humoru na festivalu Komedy Fest Plzeň. Před třemi lety na jevišti Národního divadla v Praze obdržel Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Herec ze začátku působil v Městských divadlech pražských, poté přešel do Divadla Ká, které později zaniklo. Nakonec se usadil v Činoherním klubu. Role Maxe Silvermana ve hře Herba Gardnera Sbohem se považuje za to nejlepší, co v Praze na jevišti ukázal.

"Za tu dobu, kdy byl v Činoherním klubu, jsme ho poznali jako naprosto velkorysého a statečného člověka s vyhraněnými názory. Jako chlapa, který se stal nejen součástí našeho kolektivu, ale i jeho v tradičním slova smyslu pilířem," řekl herec Ondřej Vetchý pro Aktuálně.cz. "Přestože se prosadil až v pozdějším věku, jeho osobnost se do nás všech velice otiskla. Byl úžasným kolegou, který nikdy nikoho neunavoval, takže jsme ani nic nevěděli o jeho zdravotním stavu," dodal.

Naposledy si Zindulka zahrál ve filmu Narušitel režiséra Davida Baldy, který se v kinech objevil letos koncem ledna. Kromě spousty divadelních rolí si ho pamatují televizní diváci ze seriálů Bylo nás pět, Hříchy pro pátera Knoxe nebo Četnické humoresky.

Zobrazeno 1151 krát
Naposledy upraveno: po., 18. březen 2019 18:44
Pro psaní komentářů se přihlaste