čt., 2. duben 2020 17:34

Zemřel legendární jazzman Ellis Marsalis Jr.

Legendární americký jazzman Ellis Marsalis Jr. Legendární americký jazzman Ellis Marsalis Jr. Zdroj: https://www.zimbio.com/photos
New Orleans - Ve středu ve věku 85 let zemřel populární jazzman Ellis Marsalis Jr. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na hudebníkova syna, který řekl, že jeho otec zemřel na zápal plic vyvolaný onemocněním COVID-19.
Ellis Marsalis v roce 2018 wwozneworleans

„S velkou lítostí musím oznámit, že ve středu zemřel můj otec, Ellis Marsalis mladší. Vlastní příčinou úmrtí byl zápal plic, ten mu ale způsobila nemoc COVID-19," oznámil ve čtvrtek hudebníkův syn Branford. Hospitalizován byl v jedné z nemocnic v New Orleans už v sobotu. Podle AP je New Orleans nákazou koronaviru silně zasažen. Ve Spojených státech evidují už přes 216 tisíc nakažených a na pět tisíc mrtvých.

O jeho úmrtí informovala také starostka New Orleansu LaToya Cantrell na svém twitterovém účtu. „Ellis Marsalis byl legendou. Byl symbolem toho, o čem mluvíme jako o jazzu New Orleansu. Modlitby nás všech směřují k jeho rodině." Jazzová hudba je ve městě New Orleans dlouhodobou tradicí. Nachází se zde velký počet jazzových barů, kde probíhají každý večer koncerty.

Marsalis Jr. se narodil 14. listopadu 1934 v New Orleans, kde strávil velkou část své jazzové kariéry. Čtyři z jeho šesti synů působí také jako jazzoví hudebníci. V roce 2008 byl uveden do louisianské síně slávy. Dále v roce 2011 získal se svými syny ocenění NEA Jazz Masters a je označován za „otce slavných synů". 

Českému publiku se Ellis Marsalis Jr. představil v roce 1999 v pražském Rudolfinu po boku Českého národního orchestru řízeného dirigentem Paulem Freemanem. 

Zobrazeno 1053 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. duben 2020 20:49
Pro psaní komentářů se přihlaste