út., 22. duben 2014 17:21

Zemřel nositel Nobelovy ceny Gabriel García Márquez

Barbora Navrátilová
Ve čtvrtek 17. dubna zemřel kolumbijský spisovatel Gabriel García Márquez. Jeden z největších latinskoamerických spisovatelů všech dob se dožil 87 let. Za své dílo obdržel roku 1982 Nobelovu cenu. Márquez se již delší dobu potýkal se zdravotními problémy. Nedávno se léčil kvůli infekci plic a močových cest, několik nepotvrzených zdrojů navíc tvrdí, že opět trpěl rakovinou, kterou poprvé překonal v roce 1999.

García Márquez se narodil 6. března 1927 v Kolumbii. Byl novinářem, spisovatelem, scénáristou a patřil k představitelům tzv. magického realismu. Jeho dílo, které bylo v mnohém inspirováno Franzem Kafkou, zahrnovalo romány, povídky, reportáže, scénáře a filmové kritiky. Světovou proslulost mu přinesl román Sto roků samoty z roku 1967, v němž sága rodu Buendíů v městečku Macondo, vyprávěná s barevnou fantazií, zobrazuje osudy celé Latinské Ameriky.

Slávy se dočkaly i další jeho knihy jako Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti, Podzim patriarchy či Generál ve svém labyrintu. Zatím poslední kniha byla vydána v roce 2004 - román Na paměť mým smutným courám. Od té doby Márquez pracoval na další knize, jejíž rukopis měl být před jeho smrtí dokončen. O tom, zda bude kniha vydána, rozhodne jeho rodina.

Márquezovy ostatky byly zpopelněny už v den jeho smrti. Nyní má být urna s popelem vystavena v mexickém Paláci krásného umění. Smuteční mše proběhla dnes 22. dubna v katedrále v Bogotě.

Zobrazeno 1220 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste