pá., 24. listopad 2023 08:03

Zemřela Joan Jara, britsko-chilská bojovnice za lidská práva

Joan Jara Joan Jara Zdroj: Generální sekretariát vlády Chilské republiky
Aktivistka zemřela dva týdny před vydáním vraha jejího manžela k trestnímu řízení. Bylo jí 96 let. Vdova po Victoru Jarovi a zakladatelka Nadace Victora Jary se tak spravedlnosti nedočkala.

Joan Jara byla britskou tanečnicí, choreografkou a manželkou chilského zpěváka, písničkáře a skladatele Victora Jary. Chilského hudebníka Victora Jara po převratu a upevnění moci Augustem Pinochetem zajali, mučili a nakonec brutálně zavraždili. Uvádí se, že nejméně čtyřiceti čtyřmi střelnými ranami. Za jeho smrt byl odpovědný bývalý chilský poručík Pedro Barrientos a dalších osm důstojníků z řad tehdejší armády, kteří s vraždou napomáhali a soud je v roce 2018 odsoudil na patnáct let. Barrientos utekl už roku 1989 do USA a tak unikl trestu.

Joan Jara se ihned po smrti svého manžela přestěhovala i s dcerami do Velké Británie, kde žila až do osmdesátých let, než se znovu přestěhovala do Chile. V roce 1990 založila Nadaci Victora Jary, jejíž funkcí je bojovat za spravedlnost pro jejího manžela i ostatních obyvatel Chile. Roku 2009 dostala od vlády Michelle Bachelet chilskou národnost za její práci v oblasti lidských práv a roli při obnově demokracie. Prezident Chile Gabriel Boric Joan Jaru ocenil jako „ženu, která půl století bojovala za spravedlnost, která nám zanechává nehynoucí dědictví v umění a obraně lidských práv“.

V říjnu 2023 úřady zbavili vraha Victora Jary Barrientos amerického občanství a 28. listopadu dojde k jeho vydání k trestnímu řízení do Santiaga de Chile, za což Joan Jara celý svůj život bojovala.

 

Zobrazeno 355 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2023 19:07
Pro psaní komentářů se přihlaste