po., 24. duben 2023 13:51

Zemřela novinářka a nestranička za hnutí ANO Jana Lorencová

ilustrační foto Jany Lorencové ilustrační foto Jany Lorencové Zdroj: ČTK
Ve třiaosmdesáti letech zemřela někdejší novinářka a poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová. Držitelka ocenění Ferdinanda Peroutky prohrála svůj boj o život ve čtvrtek 13. dubna. Proslavila se především svými reportážemi v České televizi například o kauze lehkých topných olejů nebo o podvodech s drahými kameny. V poslední době taky šířením dezinformací. Před pěti lety obdržela od exprezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Lorencová se narodila v roce 1940 na Třebíčsku. Od svých dvaceti ale žila v Ostravě. V šedesátých letech začala studovat žurnalistiku. Studium však nedokončila, protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. Krátce poté ještě pracovala v médiích, odkud byla ale záhy nucena odejít. Od té doby až do revoluce pracovala z politických důvodů jako servírka.

Přes několik tištěných médií se nakonec v devadesátých letech usadila v České televizi. Od vstupu do ČT její popularita začala růst a věhlas získala reportážemi v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí či Případ pro reportérku.

V pozdějších letech se aktivně věnovala politice. Zúčastnila se voleb do Senátu v roce 2012, kdy kandidovala jako nestranička za Stranu práce. Do druhého kola však nepostoupila. Následující rok kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny, kde už uspěla a ve Sněmovně si odbyla jedno volební období.

Po politické zkušenosti na sebe čím dál víc upozorňovala šířením dezinformací a konspiračních teorií, jak uvedly servery Deník N a Manipulátoři.cz. Před osmi lety například veřejně obvinila média, že zamlčela smrt sovětského imperialisty Michaila Gorbačova. Přitom ten ještě v té době žil. Nebo v únoru 2018 před prezidentskými volbami na svém facebookovém profilu uvedla, že Jiří Drahoš s Michalem Horáčkem mluvili, což byli Zemanovi protikandidáti, o předání prezidentských pravomocí zakladateli strany TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. "S Facebookem a s těmi sociálními sítěmi je to složité, mně se tam často objeví něco, co jsem nikdy nenapsala," reagovala v rozhovoru pro iRozhlas.

Zobrazeno 228 krát
Naposledy upraveno: út., 25. duben 2023 21:57
Pro psaní komentářů se přihlaste