so., 4. prosinec 2021 12:48

Žena v čele AVU!

Maria Topolčanská rektorkou Maria Topolčanská rektorkou Zdroj: www.avu.cz
Pražská Akademie výtvarných umění si zvolila novou hlavu instituce. Po 222 letech fungování bude mít AVU poprvé rektorku! Stane se jí architektka Maria Topolčanská. V tajné volbě Akademického senátu získala potřebnou většinu 9 hlasů. Funkce se ujme po jmenování prezidentem České republiky 1. února 2022.

Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze si zvolila novou rektorku, na zasedání 1. prosince vybral v tajné volbě Akademický senát Ing. arch. Mariu Topolčanskou, PhD. Kandidátka získala 9 hlasů ze 17. Pomyslné akademické žezlo převezme v únoru, kdy bude do funkce jmenována prezidentem republiky. Maria Topolčanská na Akademii přednáší už od roku 2017 na Katedře teorie a dějin umění, kde se věnuje především teorii architektury a urbanismu, teorii bydlení v moderních městech a problémům s dostupností bydlení. Od roku 2020 je členkou Akademického senátu AVU. Pochází z Bratislavy, kde i vystudovala na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity. Letos na podzim přijala české občanství. Ve funkci vystřídá stávajícího rektora prof. Tomáše Vaňka, vedoucího ateliéru Intermédia 3 na AVU, který si tuto pozici udržel od roku 2014.

Jako rektorka chce Topolčanská podpořit rovnováhu práce či studia a osobního života, zároveň zvýšit vliv vyučujících a studujících na administrativní řízení školy a navázat na svého předchůdce v úsilí o důstojné finanční ohodnocení zaměstnanců. Zároveň ji ale čeká i řešení důležitých otázek.

„Před budoucí rektorkou stojí nové výzvy, od těch aktuálních, jako je výuka v době pandemie, po dlouhodobé, což zahrnuje například financování vzrůstajících nároků na uměleckou výuku nebo otázku kapacit našich budov a další. Rád bych jí tak popřál mnoho sil a úspěchů při plnění jejího volebního programu,“ uvedl Tomáš Vaněk pro zpravodajství AVU.

Zobrazeno 448 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 20:53
Pro psaní komentářů se přihlaste