po., 27. listopad 2017 13:03

Židlochovice byly plné kouře a dýmu. Vesnicí procházeli čerti

Každá maska je kus mistrovského díla Každá maska je kus mistrovského díla Zdroj: MĚSTO ŽIDLOCHOVICE www.zidlochovice.cz
Židlochovice - V sobotu se v moravských Židlochovicích konal třetí ročník Pochodu rakouských čertů. Hodinového průvodu se zúčastnily čtyři skupiny z Rakouska. Diváci mohli podle webových stránek pořadatelů vidět přes 120 masek čertů (na facebookové skupině pořadatel uvádí minimálně 80) ze čtyř rakouských skupin Reichraminger Hintergebirgsteufe, Waldzeller Woidteifln, Zarathos Teufel a Krampusverein Diabolos Sand. Průvod zahájili čerti z českých Vršovic.

Čertovské masky

Na akci přišli děti i dospělí. Čerti vycházeli ze základní školy, odkud prošli dvě ulice a náměstí. Každá skupina měla svůj charakter, ať už se jednalo o čerty bílé a chlupaté, nebo tradiční čerty s drápy. Nechyběl kouř, dým, ani hořící vidle. "Jeli jsme sem skoro dvě hodiny a stálo to za to. Z čertů šla hrůza, dokonce lezli na zábradlí a drápy sápali po dětech i dospělých," řekl návštěvník Marek Chovanec.

Jako poslední v průvodu šla skupina Krampus, která vše zakončovala pojízdným vozem se samotným Luciferem a vězeňským čertem na řetězu. Povoz táhli mrtví v černých pláštích. Skupina Krampus uvádí, že na své masky používá rohy z pravých zvířat. Masky jsou ručně malované a vyřezávané ze dřeva. Samotný kostým čerta váží někdy i dvacet kilogramů. 

 

Doprovodný program

Nechyběl ani doprovodný program, ve kterém se představili „Komedianti na káře“ ve svých žongléřských představeních a dílnách. Před samotným začátkem hlavního programu klub Kvelt Atelier ukázala divákům obřího „čerta v pohybu,“ který převyšoval všechny diváky včetně okolních domů a budov. Jednalo se o šestimetrovou loutku na povozu. Celou akci doprovázel řemeslný jarmark s různými výrobky a občerstvením.

Fotka uživatele Město Židlochovice.

zdroj: facebooková stránka události město Židlochovice→ Pochod rakouských čertů

Město tuto akci pořádalo už potřetí za účasti nemála diváků, přesná čísla letošního ročníku zatím nejsou známá. Prvního ročníku se podle města zúčastnilo dvacet tisíc lidí. Důvodem, proč se pochod čertů koná zrovna v Židlochovicích je ten, že se velmi podobá rakouským vesnicím.

           

Zobrazeno 2046 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2017 22:59

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste