st., 21. březen 2018 17:07

Žižkovská noc startuje již zítra

Osmý ročník festivalu startuje již zítra Osmý ročník festivalu startuje již zítra Zdroj: www.crossclub.cz
Praha – Tři dny a tři noci nabitého hudebního i divadelního programu čeká na své fanoušky již zítra, kdy vypukne osmý ročník multižánrového festivalu Žižkovská noc 2018. Festival nabídne přes šedesát scén, na nichž vystoupí více než pět set interpretů z celého světa.

Již osmým rokem konaný festival s názvem Žižkovská noc znovu rozproudí Prahu. Festival představí napříč nejširším spektrem žánrů nejrůznější umělce a hudebníky. Na své si tak přijdou všichni. Žižkovská noc se bude konat od zítřejšího dne a bude trvat tři dny. Na více než šedesáti scénách rozesetých po pražských klubech, divadlech, kavárnách, galeriích i hospodách vystoupí interpreti nejen z Česka, ale i ze světa. Návštěvníci se tak mohou těšit například na přední české kapely jakými jsou Prago Union, Zrní či Vypsaná fixa a chybět nebudou ani sólisti jako zpěvačka Lenka Dusilová nebo raper James Cole. Na festivalu však zahraje i řada dalších českých kapel jako Acute Dose, Vložte kočku, Howl, The Hills a mnoho dalších. Do Prahy zavítá i spousta umělců ze zahraničí jako například kapela Dopelord z Polska, němečtí Cytotoxin či Samuel Kerridge z Velké Británie. Zkrátka nepřijdou ani kapely ze Slovenska nebo Belgie. „Osobně rád pracuji mezinárodně a se zahraničními umělci. Mám za to, že je důležité se koukat za horizont Prahy a ČR obecně, vnímat, co se děje i v jiných kulturních a estetických kontextech a vytvářet si tak komplexnější kulturní přehled,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Dlouhý.

Dojde i na psychedelika

Pro ty, kdo upřednostňují divadlo, si Žižkovská noc připravila rovněž nabitý program. Mezi hlavní hvězdy patří bezpochyby alternativní divadlo Recykliteratura, politické divadlo Mr and Mrs Clark – F.E.A.R. či taneční divadlo Marii Zimpel. „Její práce s rytmem a intenzitou je zcela ozbrojující a po každém zhlédnutí mi trvalo notnou dávku času, než jsem se dostal z tranzu a začal vnímat realitu okolí,“ prohlásil dramaturg Petr Dlouhý o taneční choreografii Marii Zimpel. „Každopádně ruku do ohně bych dal za všechny zahraniční i tuzemské interprety. Doufám, že si k nim diváci najdou svou cestu,“ dodal. A právě ani v této sféře nebude nouze o zahraniční představení například v podání British Intervention či Lick and Listen.

Letošní ročník si pro své návštěvníky připravil i bohatý doprovodný program, který zahrnuje například vernisáž výstavy Spankmeifyoucan, promítání dokumentárního filmu The Concert, který zachycuje První festival druhé kultury, jenž se odehrál v roce 1974 v Postupicích či přednášku s názvem Česká psychedelická spol.

Zobrazeno 2053 krát
Naposledy upraveno: st., 21. březen 2018 23:55
Pro psaní komentářů se přihlaste