čt., 15. duben 2021 08:38

Zrní vydávají plevy, aneb tři nové singly

Promo k singlu inaugurace Promo k singlu inaugurace Zdroj: Natálie Kratochvílová, Aleš Fulín; Facebook skupiny
Je tomu více než rok od chvíle, kdy Zrní vydalo své již šesté album Neposlušnost. Nyní se kapela rozhodla vydat písničky, které se na desku z různých důvodů nedostaly, jako singly. V měsíčních intervalech tedy kapela zveřejnila tři kusy s názvy Sladkej výlet, Inaugurace a Milimetr.

Všechny tři singly kapela původně připravovala pro poslední desku, ale nakonec ani jedna skladba neprošla do konečného výběru. Kapela je však dokončila a jednotlivě vydala vždy osmý den v měsících únor, březen a duben.

První z trojice, Sladkej výlet, je skladba plná hořkosladké energie. S textem nabitými slokami a disco rytmem se poněkud vymyká tomu, na co jsme od Zrní zvyklí. Pro skladbu původně kapela nemohla najít text, ale nakonec k vývoji přispěla koronavirová pandemie. „Když jsme v koronavirové izolaci dělali pro naše fanoušky Zrní je hra, hru založenou na tom, že jsme si s fanoušky každý den posílali povídání o snech, vzpomínkách, o činnostech, který nás baví, posílali si tipy na knížky, filmy, hudbu, my posílali naše nezveřejněné nahrávky, poslal jsem do té uzavřené facebookové skupiny text napsaný pod vlivem Maxe Richtera a jeho Dream 1. A asi po měsíci mě napadlo použít to do té písničky,“ uvedl Jan Unger, zpěvák a frontman kapely.

Dvě později vydané skladby z trojice rozebírají složitá témata současnosti

Singl Inaugurace vyšel v únoru a nese mnohem závažnější atmosféru. Temný beat v kombinaci s vokály sboru BezNot skvěle koresponduje s textem. Ten se věnuje tématu nástupu nového vládce, velkých očekávní a do kontrastu staví moment, kdy se vyvolený zpronevěří svým slibům. „Tímto ti vkládám do rukou, s pláštěm a korunou, víru všech lidí v ulicích. Jsi král. Ale jestli tvoje úmysly jsou nečistý, pamatuj, že budem šeptat ve snech tvých,“ zpívá kapela v Inauguraci. Celé téma vychází ze zpovědi kladenského bezdomovce, se kterým se autor příležitostně potkává.

Poslední vydaná pisnička s názvem Milimetr v závažnosti tématu navazuje na Inauguraci. Text reflektuje myšlenku, že vleké události jsou výsledkem malých rozhodnutí. „Zabýval jsem se myšlenkou, jak k mnoha zdánlivě velkým skokům a k mnoha zásadním činům vede nejprve nepatrný pohyb, nahlodávání, nenápadné posouvání, až se najednou něco překlopí přes hranu. A tak neexistují velké dny, respektive každý je stejně velký,“ říká k písni Unger. Hudba stojí na výrazném, energickém kytarovém riffu a celkově má silný náboj. Ke skladbě kapela vydala i klip, který z domácích záběrů cest po Africe neznámého cestovatele z 30. let sestříhala Natálie Kratochvílová.

Hudební skupina Zrní vznikla v Kladně v roce 2001. Pro skupinu je typická kombinace tradičních nástrojů a elektronické hudby. První album Zrní vydali až po osmi letech a do dnes vydali dalších pět řadových alb, za která získali nekolik ocenění a nominací na ceny.

Zobrazeno 616 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. duben 2021 09:49
Pro psaní komentářů se přihlaste