so., 4. leden 2014 16:49

Zrušíme tělocvik - dokument, který otevřel mnoha lidem oči

  Dokument s názvem Zrušíme tělocvik získal v Miláně na 29. ročníku festivalu Sport Movies and TV 2011 cenu Mention D’Honnour. Den před koncem roku 2013 odvysílal snímek kanál ČT Sport  a projekce vzbudila velký ohlas.

Asi pětadvacetiminutový dokument pojednává o tělesné zdatnosti spojené s dnešní dobou. Zaobírá se žalostnou fyzickou kondicí dětí ve školách. V rámci tohoto předmětu srovnává dobu předlistopadovou a porevoluční. Snaží se zodpovědět otázky proč dnešní děti nejsou schopné zvládnout základní prvky tělocviku, jako je například kotoul nebo hvězdice a nastiňuje a jak se změnil postoj a pohled společnosti na výuku tělesné výchovy ve školách. Fyzickou aktivitu berou podle dokumentaristů lidé stále častěji jako soukromou činnost a ve školách se jí nepřikládá velká pozornost a hodin tělocviku ubývá.

Chyba je ve společnosti

"Kdo nebo co za to může?" ptají se ve filmu dokumentaristé a přichází s názorem, že chyba je v celé společnosti. Vidí problém u učitelů, kteří nemají zájem o sport, vinu podle nich nesou i rodiče, kteří své ratolesti nevedou k žádné pohybové aktivitě a nedostatek času řeší spíše dárky. Ruku v ruce s nedostatkem pohybu dnešních dětí jdou i špatné stravovací návyky, ze kterých plyne obezita a zdravotní problémy. Problémů je tedy podle filmu spousta a je na čase s nimi něco udělat. A o to se snaží známé osobnosti českého sportu.

Dočkáme se tedy lepších zítřků? Odpověď přináší dokument, který naleznete tady.

foto: archiv ČT

 

 

Zobrazeno 2245 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste