ne., 10. květen 2015 22:55

Čaj jako stimulant Tomáš Rajnoch nedoporučuje

Jan Marek, Marta Bednářová
Pro studenty Univerzity Palackého začíná zápočtový týden, po kterém následuje zkouškové období. Proto většinu svého času věnují učení, k čemuž si v mnohých případech dopomáhají stimulanty ve formě kávy, čaje nebo energetických nápojů. Svá doporučení poskytl v rozhovoru Tomáš Rajnoch, který provozuje internetový obchod s čaji. Pro tyto výrobky jezdí hlavně do zahraničí, především do Číny. Mimo tuto práci se věnuje také čajovým ochutnávkám, prezentacím a školením, za pomoci kterých sbírá další zkušenosti v oboru.

 

Blíží se konec semestru a studenti vyhledávají různé stimulanty, které by jim během nadcházejících zkoušek pomohly. Doporučil byste s Vašimi zkušenostmi čaj jako správnou volbu?

Nedoporučil bych žádný stimulant, spíše zamyšlení nad tím, proč vlastně přepínat svoje tělo a mysl.
Čaj samozřejmě funguje až příliš dobře, ale podle mého názoru je ho na to škoda, protože může nabídnout mnohem víc. Zvláště když vidíte, kolik energie stojí vyprodukovat a dopravit až do našich šálků každičký čajový lístek.

Který z čajů byste doporučil – zelený nebo černý? Oba dva obsahují kofein a mají antioxidační účinky, něčím se ale lišit musí. Čím?

Přijďte ochutnat. Na západě se často příliš soustředíme na detaily (chemické složení, účinné látky…) a málo nás zajímá celek. Každý čaj a každý druh čaje má svou celkovou osobnost či náladu. Zelený je svěží a čerstvý – tak chutná a tak se po něm budete cítit. Černý je hřejivý, voňavý, sladký, klidný…  Záleží na příležitosti.

Vyplatí se kupovat čaje doporučované z reklam, nebo by se na trhu našly i jiné, méně známé?

Pokud vím, tak většina kvalitních čajů na trhu se v reklamách neobjevuje.

Máte nějakou specifickou, osvědčenou značku?
Samozřejmě tu naši, ale mám rád také čaje od malých dovozců a značkou je pro mě sám dovozce. Výběr čajů odráží osobnost a vkus dovozce, podle toho si vybírám.

Zřejmě je jasné, že jste jednoznačně pro čaj. Ale jaký názor máte například na kávu?

Stejný jako na čaj a víno. Já osobně mám rád východní kulturu, takže tíhnu k čaji a na kávu není čas. Všechny vybrané delikatesy vznikají ze spojení přírody a člověka. Odráží charakter krajiny a lidí, kteří tyto delikatesy produkují. U všech se dá donekonečna „prochutnávat“ nuancemi odrůd, míst a stylů zpracování. To mě na všech baví. Čaj má pro mě kulturně-umělecký přesah, který jsem u kávy nenašel (ale také příliš dlouho nehledal).

Měl byste nějakou radu na závěr? Čeho se držet, čeho se vyvarovat?

 Držet se toho, co mi chutná a dělá dobře na tělo a mysl. Od mnoha znalců a milovníků čaje můžete slyšet (a ochutnat) protichůdné názory a všechny mohou být pravdivé. Přesně to zažívám tady v Číně. Vyberte si, co vám osobně vyhovuje, a hlavně si to s radostí užijte.

Foto: autor

Zobrazeno 1916 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. květen 2015 13:51
Pro psaní komentářů se přihlaste