čt., 21. duben 2022 17:39

Co všechno se sebou přináší nákaza salmonelózou?

Bakterie Salmonella Bakterie Salmonella Zdroj: doi:10.1371/journal.pbio.0030166
Salmonelóza je infekční onemocnění, které tvoří více než 90 milionů případů průjmových onemocnění na světě. V roce 2021 bylo v České republice zaznamenáno 10 062 případů salmonelózy, což je nejméně od roku 2012. Naopak nejvíce případů bylo zaznamenáno v roce 2014. Se salmonelózou se může setkat každý. Vyskytuje se v živočišných produktech, a proto si musíme dávat pozor, odkud naše potraviny pocházejí a jestli byly při jejich zpracování dodržené náležité hygienické pravidla. Salmonelóza není závažné onemocnění, ale provází ho jisté nepříjemnosti.

Co způsobuje salmonelózu?
Netyfoidní bakterie rodu Salmonella, která má tyčinkovitý tvar a bičíky, kterými se dokáže pohybovat. Existuje více než 2400 sérotypů. Sérotyp je skupina mikroorganismů stejného druhu, která vyvolá v těle stejnou reakci a tělo pak začne produkovat protilátky.
Některými sérotypy jsou například S. enterica, která se vyskytuje hlavně u drůbeže nebo S. bongori, která se vyskytuje u plazů a mnoho dalších.
Salmonella byla objevena roku 1884 jako původce zhoubného onemocnění prasat, byla však pojmenovaná až o 50 let později.

Co je zdrojem a jak se onemocnění přenáší?
Zdrojem nákazy jsou zvířata, která jsou nakažená bakterií Salmonella a přenáší se přes kontaminované produkty nakažených zvířat, jakými jsou třeba mléko, vejce, maso nebo sýry, které nejsou tepelně zpracované.

Jak probíhá nákaza?
Salmonelóza je alimentární onemocnění, což znamená, že se přenáší na člověka skrze požití kontaminovaných potravin nebo tekutin. U potravin může dojít k takzvané křížené kontaminaci a ta může být buď přímá, anebo nepřímá.
Přímá křížená kontaminace znamená, že kontaminované potraviny přijdou do styku s nekontaminovanými například v lednici nebo v nákupní tašce.
Nepřímá křížená kontaminace znamená, že se nekontaminované potraviny dostanou do styku s výměšky nakaženého zvířete, což může nastat při špatné hygieně.
Po požití kontaminované potravy putují salmonely do tenkého střeva, kde se množí a přitom uvolňují toxické látky, které pronikají do lymfatického a krevního oběhu.
Bakterie salmonely v potravinách lze zničit pasterizací nebo teplotou vyšší 60 stupňů celsia.

Za jak dlouho se salmonelóza projeví a jaké jsou příznaky?
Od požití bakterie do projevení příznaků to trvá většinou 6 až 72 hodin. Tato doba závisí na množství požitých bakterií a imunitě nakažené osoby. Nemoc zpravidla netrvá déle než 7 dní.
Nemoc se obvykle projevuje zvracením a vodnatými stolicemi. Při léčení dochází k vylučování salmonel ve stolici. Toto může trvat po dobu několika týdnů. U dospělých to bývá 4 týdny a u dětí 7 týdnů.

Jak se salmonelóza léčí?
Zdravý člověk s ní obvykle nemá problém a nemoc proběhne bez komplikací. Doporučuje se užívat probiotika pro obnovu střevní mikroflóry, vitamíny v tabletách, aby kyseliny, které ovoce obsahuje, nedráždily trávicí trakt a pít dostatečné množství tekutin, jelikož by mohlo dojít k dehydrataci.

Zobrazeno 195 krát
Naposledy upraveno: so., 23. duben 2022 11:02
Pro psaní komentářů se přihlaste