Začátečníci a vegani si mohou pochutnat na rýžových kouskách, které v sobě schovávají drobné kousky avokáda, sýru, japonské sladkokyselé houby nebo okurku. Milovníci kaviráru si příjdou na své u druhu sushi posypaného kaviárem z létajicích ryb. Variant je nespočet a záleží pouze individuálně na jedinci, kterou si zvolí a které druhy si nejvíce oblíbí. Pokud však nemáte zrovna nejbližší možnost navštívit Japonsko, které je domovinou tohoto pokrmu, abyste ochutnali pravé japonské sushi, nezbývá vám nic jiného než se spokojit s českou alternativou, která je ve vybraných podnicích více než uspokojivá. Druhá možnost je nakoupit si suroviny potřebné k výrobě této pochutiny a pustit se do vytváření rýžových oválků na vlastní pěst. Příprava není nijak složitá, ovšem časově více náročná. Kulinářský výsledek pak v kombinaci s pálivým japonským křenem Wasabi, sójovou omáčkou a sladkokyselým nakládaným zázvorem vzbudí v nejedněch ústech úžasný labužnický zážitek.
Sushi je naprosto zdraví vyhovující. Kromě toho, že pro lidský organismus jsou syrové ryby mnohem přínosnější než ty tepelně upravované, obsahuje tento pokrm také zeleninu, bílkoviny, nenasycené kyseliny, proteiny, minirály i jód. Na druhou stranu není tučné a obsahuje málo kalorií, takže je vhodné i pro dietnější stravování. Sushi se řadí ke kvalitním, stoprocentně přírodním pokrmům jež mají dlouholetou tradici a přesto si dokázaly vydobýt čestné místo na předních příčkách gastronomických skvostů.