so., 30. listopad 2013 20:16

19. ročník CZECH PRESS PHOTO představuje nejlepší fotografie

I letos hostí pražská Staroměstská radnice výstavu nejlepších fotografií soutěže Czech Press Photo 2013. Autentický pohled na společenské dění u nás i ve světě přináší čeští a slovenští profesionální fotožurnalisté. Vidět tak lze nejen události a dění z uplynulého roku, ke kterým běžně člověk nemá přístup, ale také odlišné nazírání na situace, jejichž zachycení média nezveřejnila. Mezinárodní porota ocenila autory fotografií v osmi hlavních kategoriích.

Kromě výstavy se návštěvníci mouhou zúčastnit autorských prezentací s oceněnými autory. Až do konce ledna 2014, kdy výstava končí, probíhá celá řada zajímavých besed.  Hned ve středu 4. prosince se zájemci setkají s vítězem kategorie Aktualita Janem Venhodou z ČTK, který získal 1. místo za snímky zachycující protiromské pochody v ČR a v Polsku. Začátkem ledna 2014 pak proběhnou besedy například s vítězem kategorie Portrét Lumírem Schulzem, bývalým fotografem MF Dnes nebo vítězem kategorie Umění a zábava Romanem Vondroušem, sportovním fotoreportérem ČTK. Ten mimo jiné letos v únoru získal hlavní cenu World Press Photo v kategorii sportovní fotografie za snímky z Velké Pardubické.

Hlavní cenu za fotografii roku získal Michal Kamaryt se snímkem, který zachycuje obžalovaného poslance Davida Ratha přicházejícího k hlavnímu líčení.  Mimo jiné porota udělila například ceny Canon Junior Awards v kategorii pro mladé fotografy do 25 let, Grant Prahy pražského primátora, který uděluje roční tvůrčí stipendium nebo Cenu čtenářů iDnes.cz. Nově letos organizátoři pro účastníky soutěže otevřeli také video sekci.


Zobrazeno 1974 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste