po., 16. březen 2020 14:23

21 obcí Olomouckého kraje uzavřeno, na plnění hygienických nařízení dohlíží policisté

Policejní kontrola u sjezdu mezi obcí Litovel a Unčovice Policejní kontrola u sjezdu mezi obcí Litovel a Unčovice Zdroj: ČTK/Peřina Luděk
OLOMOUCKO - V pondělí časně ráno hygienici uzavřeli 21 obcí na Olomoucku, aby zamezili dalšímu šíření nákazy koronavir. Zákaz vycházení a opouštění místa bydliště je dle nařízení platný nejméně po dobu následujících 14 dnů. Omezena je i doprava na dálnici D35, kde jsou uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle. V Olomouckém kraji je k dnešnímu dni evidováno 33 potvrzených případů nákazy koronavirem. Dalších tisíc je potenciálních nakažených. V celém Česku bylo dosud evidováno 298 potvrzených případů.

Kvůli narůstajícímu počtu pozitivních případů v Olomouckém kraji a dále se zvyšujícímu počtu potenciálních nakažených vláda přijala další opatření. Dle mimořádných hygienických nařízení jsou uzavřeny obce Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle. Mezi obyvateli těchto obcí bylo zjištěno přibližně tisíc možných případů, kteří přišli do kontaktu s lidmi nakaženými koronavirem. To byl důvod, proč se nárazově zpřísnila hygienická opatření. Na celou akci dohlíží policisté z přilehlých obcí.

„Jsou to lidé, kteří byli v kontaktu s infikovanými, což už je velký počet, proto hygienici rozhodli o uzavření. Všichni, kteří jsou označeni za kontakty, musí být v domácí karanténě, nesmí ani chodit do práce, musí být doma 14 dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Informaci o vazbách mezi lidmi potenciálně nakaženými na již potvrzené případy koronaviru potvrdil také hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. „O rozšíření nařízení na další obce jako například Olomouc, se zatím neuvažuje,“ dodal Okleštěk.

Území jednotlivých obcí od rána střeží policejní jednotky, které kontrolují vjezdy a výjezdy všech vozidel a pohyb osob v obci. „Ráno jsem jel do práce. Od zátarasů u Unčovic byla kolona aut a policisté jednotlivě kontrolovali řidiče. Ptali se mě, kam jedu, tak jsem říkal, že do Olomouce do práce. Když se mě zeptali, odkud jsem a já řekl, že z Litovle, tak mě nekompromisně otočili zpátky,“ popsal ranní cestu do práce Lubomír Vychodil z Litovle. Problémy nenastaly jen při cestách do práce místních občanů, ale také při příjezdu aut se zásobováním. „Snažili jsme se, aby byl zabezpečen provoz a zásobování. Hlavní je, aby fungovalo zásobování, a to nejen potravin, ale i dovozu ropných produktů na benzinky, dezinfekčních i drogistických potřeb. Přizpůsobili jsme tomu i vjezdy dodavatelů,“ řekl Okleštěk. Veškerá opatření ohledně zásobování se podle něj budou postupně ještě upřesňovat. V obcích Litovel, Červenka a Uničov byl dočasně pozastaven provoz vlakových spojení společnosti České dráhy. „Ve stanicích a zastávkách Litovel předměstí, Litovel město, Litovel, Červenka zastávka, Červenka, Uničov a Uničov zastávka nebude umožněn nástup a výstup cestujících. Vlaky budou dál jezdit na svých původních trasách a časových polohách z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na jejich trase,“ uvedla mluvčí společnosti Vanda Rajnochová. Omezení těchto vlakových spojení jsou platná do odvolání.

Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí. Lidé po návratu z nočních směn domů budou hlídkou zaznamenáni a bude jim nařízena 14 denní karanténa v místě jejich bydliště.

V uzavřených oblastech je zatím nedostatek roušek. Sám hejtman Okleštěk uvedl, že ještě dnes se pokusí zajistit, aby roušky byly dovezeny starostům obcí s rozšířenou působností a na nich bude poté distribuce. S nedostatkem roušek v Olomouckém kraji se rozhodly vypomoci kostymérky Moravského divadla v Olomouci, které se pustili do jejich ušití. Zároveň divadlo vyzvalo i další dobrovolníky, kteří by se chtěli do výroby roušek přidat. Sběr ušitých roušek a jejich následnou distribuci zajistí skauti, Univerzita Palackého a Divadlo na cucky. Vědecké pracoviště UP se rozhodlo zapojit výrobou chybějící dezinfekce.

Zobrazeno 778 krát
Naposledy upraveno: po., 16. březen 2020 19:41
Pro psaní komentářů se přihlaste