ne., 6. březen 2016 13:51

Plzeňský festival Finále startuje novou éru

Plzeň - V Plzni se uskuteční už 29. ročník soutěžního festivalu českých a slovenských filmů s názvem Finále. Program začne v pátek 15. dubna projekcí filmu Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce a bude pokračovat do soboty 21. dubna. Finále letos zažívá svoji renesanci, jeho noví pořadatelé ale zároveň chtějí navazovat na to nejlepší, co festival v minulosti nabídl.

„Rádi bychom odstartovali novou éru této akce. Prakticky to znamená, že v programu ponecháme soutěžní sekce, avšak celková koncepce programu se zpřehlední. Velký důraz budeme klást na zvýšení prestiže, v rámci čehož by akce měla získat patřičnou váhu mezi filmovými profesionály i laickou veřejností a přilákat mladé návštěvníky,“ vysvětluje nová ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. K tradičním sekcím Finále tak přibude například mini sekce zasvěcená hiphopu v české kinematografii, ve které diváci uvidí filmy jako Girl Power, Česká RAPublika nebo RYTMUS sídliskový sen.

Změnou prošlo také logo festivalu. Tradičního ledňáčka propojilo grafické studio Carton Clan s katedrálou sv. Bartoloměje, dominantou Plzně.

Obměnila se také sekce ZOOM. Ta nabídne zahraniční filmy, které uspěly na vybraných přehlídkách. Nová archivní sekce Krása na export představí čtyři filmy se světově uznávanými českými herečkami - snímek Její zpoveď s Annou Ondrákovou, Darmošlapové s Lídou Baarová, Dům v Kaprové ulici, kde si zahrála Jana Brejchová, a film 25. hodina s Olgou Schoberovou.

Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý dobrovolný program, který nabídne koncerty, autorská čtení nebo setkání s youtubery. Další novinkou bude například talk show Kamila Fily. Filmový kritik se bude zabývat tématy, které v současnosti rezonují v české kinematografii.

Vstupenky na jednotlivé projekce budou stát okolo 80 korun. V nabídce budou také víkendové balíčky a akreditace. Předprodej vstupenek začne 1. dubna.

Zobrazeno 1575 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:31
Pro psaní komentářů se přihlaste