ne., 27. březen 2022 20:54

62. ročník Filmového festivalu ve Zlíně připomene 700 let od první písemné zmínky o městě

62. Filmový festival ve Zlíně se bude konat od 26. května do 1. června 2022. 62. Filmový festival ve Zlíně se bude konat od 26. května do 1. června 2022. Zdroj: zlinfest.cz
„Pojďte s námi oslavit 700. narozeniny města Zlína, města, bez kterého by festival nebyl a opačně,“ zve návštěvníky designér Zdeněk Macháček na 62. ročník Dětského filmového festivalu ve Zlíně, který se po koronavirových zmatcích v uplynulých dvou letech vrací zpět na své místo v kalendáři. Konat se bude od 26. května do 1. června 2022. Tématem letošního festivalu má být festival samotný.

„700 let od první písemné zmínky o Zlíně je pro nás neopomenutelné téma, a protože je náš festival nedílnou součástí kulturního života města, rádi bychom v doprovodném programu na významné jubileum navázali a v jeho průběhu připomenuli i významnou roli filmu ve Zlíně,“ uvedl pro parlamentnilisty.cz prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Tvůrci mohli své filmy, které se na 62. ročníku Zlín Film Festivalu představí v tradičních kategoriích, přihlašovat do 1. března. Klíčový byl pro organizátory filmový trh v Berlíně, kde byla k vidění nejnovější filmová produkce, která poté poputuje do Zlína.

„Pojďte s námi do kina!“

„Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci hlavně v populaci mezi 6-16 lety. Zhasněte monitory, omezte e-komunikaci na sítích a pojďte s námi do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu. Pojďte s námi oslavit 700. narozeniny města Zlína, města, bez kterého by festival nebyl a opačně,“ vyzval návštěvníky autor letošního vizuálu, designér Zdeněk Macháček. Ve snaze oslovit mladší generaci využívá letos prvků jako jsou info bloky, ikony či komiksové bubliny, hromady filmového materiálu a dominantní nový logotyp festivalu.

Po předchozích koronavirových ročnících, kdy se festival v roce 2020 uskutečnil v září a minulý rok byl rozdělen na dvě části, se tak vrací zpět na své místo, a to na přelom května a června.

„Doufáme, že už to tak do budoucna i zůstane,“ prohlásila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. Zároveň dodala, že pandemie koronaviru přinesla včetně komplikací i nové příležitosti jako jsou online projekce, které inspirovaly společnost Filmfest, s.r.o. k vytvoření nového projektu. Prostřednictvím online distribuční platformy Zlín Fest Screen nabízí od začátku února všem školám v republice kvalitní filmovou tvorbu z celého světa.

Projekty festivalu

Kromě samotného filmového festivalu a platformy Zlín Fest Screen, pořádá společnost Filmfest, s.r.o. také Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, který odstartuje v neděli 29. května v 10 hodin dopoledne od Kongresového centra ve Zlíně. Dále organizuje projekty jako je Salon filmových klapek, filmové příměstské tábory a spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech. Nově společnost připravila i speciální filmový workshop.

Dne 9. června se 62. Zlín Film Festival přesune do Mikulova, kde se již pošesté budou konat Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.

Minulý rok byl festival rozdělen na dvě části, a to na jarní, která se konala online a druhá část probíhala v září v kinosálech a ve festivalových zónách. Hlavním tématem byla Literatura ve filmu. Na 61. Zlín Film Festivalu 2021 se promítalo 280 filmů ze 45 zemí světa. Celková návštěvnost festivalu byla 70 000.

Zobrazeno 812 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 23:12
Pro psaní komentářů se přihlaste