pá., 21. leden 2011 20:24

Alois Nebel aneb od komiksu k filmu

Celovečerní film Alois Nebel je natočen podle stejnojmenného třídílného komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 zasazeného do jesenických Sudet končících osmdesátých let 20. století. Snímek pod vedením režiséra Tomáše Luňáka vzniká v produkci společnosti Negativ ojedinělou technologií rotoscopingu. Uvedení do kin je plánováno na říjen 2011, takže sice si ještě nějaký ten pátek počkáme, ale rozhodně to bude stát za to.

Komiksová trilogie vycházela postupně od roku 2003, kdy byla publikovaná první knížka Bílý Potok, až do vydání celku všech tří komiksových románů (Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory) o tři roky později. Knížce dominuje černobílá ilustrace Jaromíra 99, která vystihuje atmosféru Bílého potoka i pocity postav příběhu. Krátké, přesto výstižné popisky Jaroslava Rudiše umocňují již tak zajímavý příběh jesenického rodáka Aloise Nebela, výpravčího ze Sudet.

Postavu samotářského starého mládence Aloise Nebela ztvární herec Miroslav Krobot, známý například z filmu Příběhy obyčejného šílenství nebo Muž z Londýna. V roli neznámého Němého, muže přicházejícího ze severu do Bílého Potoka, se představí Karel Roden. Jak Němý kvůli své mlčenlivosti, tak i Alois pro své halucinace skončí v Psychiatrické léčebně Bílý Potok.

Technologie rotoscopingu kombinuje hraný a animovaný film. Scény natočené herci v reálném prostředí se po jednotlivých filmových okénkách překreslují a následně převádějí do animované podoby. Tento postup byl poprvé využit ve filmu Waking Life v roce 2002. Alois Nebel bude prvním českým filmem natočeným tímto způsobem.

Dříve než nás v kinech oslní řítící se vlak ze Sudet, vyráží hudební skupina Priessnitz s Vypsanou fixou na Nebel tour. Jak píše Alois Nebel, koncert v Jeseníku bude 12.3.2011, stále ale není jisté, zda se koncert v Praze a Olomouci konat bude, či ne.




Zobrazeno 2724 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste