so., 26. říjen 2019 01:32

Amazonský deštný prales od roku 2021 nebude pro sebe schopný produkovat dostatek srážek

Dřevorubecké práce v Amazonském deštném pralese Dřevorubecké práce v Amazonském deštném pralese Zdroj: BBC
Brazílie - Amazonskému deštnému pralesu hrozí zánik. Za dva roky údajně nebude schopen sám sebe zavlažovat, tvrdí přední ekonomka Monica de Bolle.

Následkem stále se zintenzivňujícího odlesňování a politiky brazilského prezidenta Jaira Bolsonara horzí amazonskému pralesu absolutní zničení. Jakmile dosáhne svého limitu a nebude schopen produkovat dostatek deště, změní se na suchou savanu, která uvolní miliony tun uhlíku do atmosféry. Taková masa uhlíku značně urychlí globální oteplování. 

O situaci informovala Monica de Bolle, vedoucí z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku ve Washingtonu DC ve své zprávě.

Zpráva vyvolala pozdvižení mezi klimatology. Někteří z nich byli totiž přesvědčení, že bod zlomu prales překročí až za zhruba 20 let. Ostatní k problému uvádí, že je to přesně odraz nebezpečí, které pro prales znamená globální oteplování a Bolsonaro.

„Pokud Bolsonaro myslí vážně svůj postoj k vývoji amazonského pralesa, bez ohlížení se na udržitelnost a potřeby lesa, tak se tyto věci stanou ještě během jeho mandátu,“ řekla o situaci de Bolle.

Podle Brazilského kosmického výzkumného ústavu (INPE) je odlesnění z letošního srpna o 222% větší, než ze srpna minulého roku.

„Amazonský deštný prales je momentálně odlesněn ze 17 %, takže když počítáte s momentální rychlostí odlesňování, tak vám výjde, že k 25 % se dostaneme za zhruba 20 let. Doufám, že se de Bolle plete. Pokud má pravdu, znamená to konec světa,“ reagoval na Monicu de Bolle jeden z předních brazilských klimatologů Calros Nobre.

Zobrazeno 1723 krát
Naposledy upraveno: čt., 31. říjen 2019 18:26
Pro psaní komentářů se přihlaste