st., 9. březen 2022 19:58

Ani hokejovým klubům není situace na Ukrajině lhostejná. Malým hokejistům a jejich rodinám poskytují zázemí

O2 aréna připravená na zápas mezi Kladnem a Spartou O2 aréna připravená na zápas mezi Kladnem a Spartou Zdroj: Facebook Rytíři Kladno
Česká republika – Válka na Ukrajině trvá už dva týdny. Češi těžce zkoušenému národu projevují od první chvíle solidaritu. Ve sbírkách už se podařilo vybrat více než 1,5 miliardy korun. To však není jediná pomoc ze strany Čechů. Mnozí z nich nabízejí ukrajinským uprchlíkům nový dočasný domov. Ten se malým hokejistům a jejich rodinám rozhodla poskytnout také řada hokejových týmů.

Jako první s nápadem poskytnout ukrajinským hokejistům dočasný azyl přišli druholigoví Piráti z Chomutova. „Na jednom z turnajů jsme v Benešově hráli proti týmu Sďušor Charkov, který se k nám choval velmi přátelsky, proto jsme jeho žákovskému týmu prostřednictvím našeho společného kamaráda nabídli možnost bydlet a trénovat v Chomutově,“ přibližuje původ myšlenky Jaroslav Procházka, člen klubového vedení.

Netrvalo dlouho a svoji pomoc nabídly také další týmy. Na ledě zlínských Beranů se od pondělí prohání skupinka asi čtyřiceti ukrajinských hráčů různého věku. Ubytování u sebe doma jim poskytli i někteří hráči extraligového týmu. Klub nyní pro děti shání chybějící části výstroje a s pomocí oslovil také fanoušky. Výtěžek ze vstupného z posledního domácího utkání Berani věnovali na podporu právě těchto mladých hokejistů a jejich rodin. Kromě toho je klub připraven podat pomocnou ruku i v jiných činnostech. „Jsme v kontaktu s dalšími organizacemi, chceme dětem z Ukrajiny poskytnout nejen sportovní program, který jsme schopní jim připravit přímo my, ale také třeba školní docházku nebo další aktivity mimo hokej,“ sděluje manažer mládeže Tomáš Valášek.

Své zázemí nabídla také Brněnská Kometa, a to i přesto, že momentálně řeší nedostupné finance u ruské banky Sberbank. V úterý brněnský tým přivítal maminky s dětmi hrající za Sokol Kyjev. „S našimi trenéry máme jasně daný plán, jak tyto děti dostat zpět do tréninkového procesu, aby přišly na jiné myšlenky,“ řekl majitel klubu Libor Zábranský. K tomu Nadační fond Kometa založí speciální bankovní účet, na který budou moci lidé posílat těmto rodinám peníze.

Pomoci se snaží i ostatní týmy. Kladenští Rytíři společně s pražskou Spartou uspořádali v rámci posledního extraligového kola benefiční zápas věnovaný Ukrajině. Velcí hokejoví rivalové zaplnili O2 arénu a fanoušci během utkání několikrát společně skandovali: „Ukrajina, Ukrajina!“. Kladno se dále rozhodlo pro fanoušky, kteří se zápasu nemohli zúčastnit, prodávat virtuální vstupenky za symbolických 68 korun. Oba kluby také uspořádaly aukci pěti dresů svých největších hvězd. Celý výtěžek následně obdrží Potravinová banka pro Prahu a Střední Čechy, která nabízí služby ukrajinským rodinám ubytovaným v těchto dvou krajích. Akci podpořila i NHL, Ukrajině darovala 68 tisíc dolarů.

V KV Areně, domácím stánku karlovarských hokejistů, bylo zřízeno Asistenční centrum pro pomoc Ukrajině, a tak se tým kapitána Tomáše Vondráčka musel stěhovat. O azyl se bude dělit s kladenskými Rytíři v Chomutově. Řidiči klubových autobusů karlovarské Energie se na konci února dokonce vydali přímo na Ukrajiny. Ve Lvově vyzvedli děti a seniory a odvezli je do bezpečí za příbuznými v Čechách.

Vítkovice či Olomouc věnovaly na pomoc Ukrajině výtěžek z tomboly z domácích zápasů. Svobodu a hodně sil Ukrajině popřáli hokejisté Litvínova a Českých Budějovic.

Hokejovým týmům zkrátka není Ruskem napadená Ukrajina lhostejná a pomáhají i přesto, že je dlouho trápila protiepidemická opatření a omezená kapacita diváků v hale. Během tohoto období prodělaly kluby nemálo peněz a řada z nich se dostala do finančních problémů, přesto se nyní dobrovolně vzdávají svých výnosů ve prospěch válkou zasažené země. I každý fanoušek totiž ví, že jsou na světě důležitější věci než hokej.

Zobrazeno 438 krát
Naposledy upraveno: pá., 11. březen 2022 22:10
Pro psaní komentářů se přihlaste