st., 23. březen 2022 16:15

Ashleigh Barty senzačně končí kariéru na postu světové jedničky! Krejčíková se posouvá na třetí místo žebříčku

Ashleigh Barty Ashleigh Barty Zdroj: Tiebreak tennis
Ashleigh Barty, tenisová hráčka hájící post světové jedničky, ukončila ve svých pětadvaceti letech kariéru. Třínásobná vítězka grandslamu a bronzová medailistka z Tokia si chce splnit své další sny. Po ukončení kariéry se naskytá možnost pro Barboru Krejčíkovou.

Nejlepší australská tenisová hráčka Ashley Barty se rozhodla ukončit ve svých pětadvaceti letech kariéru. Držitelka tří grandslamů se usadila na trůnu ženského žebříčku v roce 2019 a po dobu 114 týdnů na něj nikoho nepustila. Ve středu 23.3. oznámila pomocí videa na sociální sítích konec její kariéry. "Je ten správný čas pověsit raketu na hřebík a začít plnit i další své sny," řekla v úvodu svého videa. "Nemám ten zápal, chuť a všechno ostatní, co je potřeba k hraní na té nejvyšší úrovni. Zde jsem už hotová," vysvětlila svůj konec Barty.

Často se nestává, že by profesionální sportovec ukončil kariéru na vrcholu svých sil. Barty však končí se vztyčenou hlavou a její výkony ji napřímo umístily do tenisové síně slávy. Ve své kariéře získala tři grandslamové tituly, na třech různých površích. V roce 2019 ovládla French Open, v roce 2021 Wimbledon a letošní první grandslam Australian Open, kde po 44 letech vyhrála Australanka. Celkově získala 15 titulů v singlu a 12 titulů ve čtyřhře, což je více než jakákoli aktivně hrající hráčka. V roce 2021 získala po boku Johna Peerse bronzovou medaili ve smíšené čtyřhře. Všechny úspěchy ještě znásobuje fakt, že hráčce je teprve 25 let. Australská hráčka si hraním tenisu přišla na necelých 24 milionů dolarů. 

"S jejím úspěchy na grandslamech, turnajích a toho, že drží tři roky první pozici žebříčku znamená jediné, a to že jí můžeme brát jako jednu z nejlepších tenistek historie. Přejeme jí jen to nejlepší a můžeme prozradit, že bude pokračovat jako tenisová ambasadorka, což bude její nový začátek. Na hřišti nám všem bude chybět," okomentoval situaci CEO ženského tenisu Steve Simon.

Veřejnost spekuluje, že by se mladá tenistka mohla ještě vrátit. Tenisový žurnalista britské BBC Russell Fuller však její konec vidí jako definitivní. "Jako všichni jsem byl velmi překvapen, ale upřímně si nemyslím, že ji uvidíme ještě někdy aktivně hrát. Bude navždy pamatovaná jako ta, co ukončila kariéru velmi mladá. Wimbledon byl jejím hlavním cílem, Australia Open byla třešnička na dortu. Všichni by si měli vzpomenout, že už jednou si dala od tenisu pauzu a začala se věnovat kriketu, též trpěla depresemi a steskem po domově. Nikdy neříkejme nikdy, ale sama hráčka řekla, že si chce užít zbytek života jako člověk, než jako atletka," řekl Fuller. 

Ženský žebříček po odchodu Australanky vypadá následovně: 1. Iga Swiatek, 2.Maria Sakkari, 3. Barbora Krejčíková. Pro Krejčíkovou se otevírají nové možnosti, protože to byla právě Ashleigh Barty, která ji z většiny větších turnajů vyřadila. Na Igu Swiatek ji chybí 700 bodů, což v tenise může být otázka jednoho velkého turnaje.

Zobrazeno 977 krát
Naposledy upraveno: st., 23. březen 2022 21:14
Pro psaní komentářů se přihlaste