so., 18. únor 2023 22:26

Bӧ šesté zlato na mistrovství světa nezískal. Štafetu opanovali Francouzi

Češi dorazili do cíle na čtvrtém místě Češi dorazili do cíle na čtvrtém místě Zdroj: Český biatlon
Ve větrné loterii se z titulu mistrů světa v mužské biatlonové štafetě radují Francouzi. Přerušili tak norskou vítěznou sérii neporazitelnosti, která trvala sedm závodů. Zároveň překazili plán Johannese Thingnese Bӧ na zisk sedmi zlatých medailí z jednoho mistrovství světa. Norové skončili na druhém místě, třetí pak doběhli reprezentanti Švédska. Velmi nadějně se závod vyvíjel i z českého pohledu. Češi však nakonec obsadili nepopulární čtvrté místo.

Ještě v sobotu ráno nebylo jasné, zda se štafety vůbec pojedou. V dějišti mistrovství světa v německém Oberhofu měl foukat velmi silný vítr a závody by tak nebyly regulérní. Nakonec dostaly zelenou. Podmínky na střelnici připomínaly spíše boj s přírodními živly, než boj o světové medaile. Na trestné kolo šli s výjimkou dvou štafet všichni. Třetí Švédsko v cíli ztratilo na vítězné Francouze minutu a půl.

Závod se od začátku nevyvíjel podle norských představ. Christiansen, jenž norskou štafetu rozebíhal předával staršímu z bratrů Böeových s velkým odstupem. Svůj úsek naopak velmi dobře zvládnul nejstarší člen českého kvarteta Michal Krčmář, který na prvním úseku musel dobíjet pouze jednu ránu a štafetu předával Tomáši Mikyskovi na druhé místě v kontaktu s prvními Francouzi. Mikyska předvedl pevné nervy při střelbě vstoje, když střílel společně s Francouzem Claudem a Švýcarem Finellem ve velmi obtížných větrných podmínkách. Dokázal se vyhnout trestnému kolu a ze střelnice odjížděl ve společnosti Clauda s minutovým náskokem na třetí štafetu. Mikyska českou štafetu předával na prvním místě. Stejně si vedl také jeho týmový kolega Štvrtecký, který se taktéž vyhnul trestnému kolu a v posledním okruhu svého úseku předstihl dosud vedoucího, ale také vadnoucího Jacquelina. Norská ztráta se přitom stále pohybovala okolo třičtvrtě minuty.

Finišman české štafety Mareček měl velmi těžkou pozici, protože na svém úseku soupeřil s takovými hvězdami jako jsou Fillon Maillet, Bӧ či Samuelsson. Nejenže se časový odstup hvězdné trojice na českého reprezentanta snižoval, Mareček navíc po střelbě vleže musel absolvovat dvě trestná kola a český tým se propadl na čtvrté místo. Na druhé místo se po českém zaváhání dostalo Norko, jehož ztráta na Francii však byla stále obrovská. Když pak Fillon Maillet při střelbě vstoje nepotřeboval žádný náboj navíc, zdál se být závod rozhodnut. Johannes Thingnes Bӧ sice svou přesnou rychlopalbou ještě vzbudil naděje Norů na zlato, ale Fillon Maillet si svůj půlminutový náskok v posledním kole pohlídal a Francouzi se tak v cíli mohli radovat ze zlata. Ve vyjížďkovém tempu pak do cíle dorazil druhý Nor Bӧ. O minutu později cíl protnul také Švéd Samuelsson. Češi dorazili do cíle na čtvrtém místě. Až pátý skončil domácí německý tým.

Pro vítěznou Francii se jedná o první zlatou medaili v mužské kategorii na tomto šampionátu. V ženské kategorii se mistryní světa ve stíhačce stala vedoucí žena světového poháru Julia Simonová. Francouzi také získali bronz ve smíšené štafetě. Celkově se ale od mužské části francouzského týmu očekávalo více. Jacquelin na mistrovství světa obhajoval zlato ze stíhačky z minulého šampionátu a Fillon Maillet je olympijským vítězem a obhájcem velkého křišťálového glóbu z minulé sezóny.

Zobrazeno 359 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. únor 2023 14:32
Pro psaní komentářů se přihlaste