po., 2. březen 2020 14:58

Biatlon se kvůli obavám z koronaviru musí obejít bez diváků

Prázdné tribuny ve Vysočina Areně Prázdné tribuny ve Vysočina Areně Zdroj: Bóša, Svaz lyžařů ČR
Praha – Biatlonový kolotoč se tento týden přesouvá do Nového Města na Moravě, kde bude panovat nezvykle poklidná kulisa. Bezpečností rada státu na dnešním jednání totiž rozhodla, že se závody kvůli obavám z šíření koronaviru uskuteční bez přítomnosti diváků. 

Světový pohár v biatlonu zavítá od 5. do 8. března do Nového Města na Moravě, kde se původně očekávala početná návštěva spolu s vynikající diváckou kulisou. Testy na koronavirus ovšem v neděli potvrdily, že se tato obávaná nákaza dostala i do České republiky. Bezpečností rada státu proto na dnešním jednání rozhodla o tom, že se závody budou muset obejít bez jakékoli divácké podpory. 

„Z mého pohledu je to rozhodnutí Bezpečností rady státu a organizátoři se s tím budou muset vypořádat. Vzhledem k tomu, kolik lidí na tu akci mělo přijet, je to preventivní opatření a za mě jsem jinou alternativu neviděl,“ vyjádřil se k situaci po jednání rady ministr vnitra Jan Hamáček. 

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza rozhodnutí respektuje. „Zprávu musíme přijmout, je to holý fakt. Samozřejmě to není nic příjemného, ale existují i vyšší principy a rozhodnutí se přizpůsobíme,“ uvedl Hamza pro Českou tiskovou kancelář. 

Pro samotné organizátory akce tato situace není zcela jistě příjemná. Do Nového Města na Moravě se totiž každý den chystalo přes 30 000 diváků, kteří se těšili na to, že uvidí v akci největší biatlonového hvězdy. Příjmy ze vstupného se podle Jiřího Hamzy pohybují okolo pětatřiceti milionů korun. Není však jisté, zda se divákům peníze vrátí. Organizátoři akce o případné kompenzaci budou teprve jednat. 

Zobrazeno 909 krát
Naposledy upraveno: po., 2. březen 2020 16:04
Pro psaní komentářů se přihlaste