čt., 28. duben 2022 20:54

Blokované weby se brání, hrozí žalobou

Blokování webové stránky Blokování webové stránky Zdroj: Tokoname3205, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
S počátkem ruské invaze na Ukrajinu byly v Česku vypnuty některé webové stránky pod označením jako ,,deziformační” a ,,šířící proruskou propagandu”. Toto se stalo bez jakékoliv podpory zákonem nebo ústavy. K tomu to část společnosti vidí jako nebezpečnou bezprecedentní událost. Internetové stránky Prvnízprávy.cz, Protiproud.cz a Pravýprostor.cz spojili a chystají společnou žalobu na správce české domény CZ.NIC a Českou republiku.

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC, uvedl pro rozhovor z Echo24.cz jako důvod zablokování následující. Byly to weby, které šířili ruskou propagandu a jejichž cílem bylo oslabit jednotu reakce na válku, kterou zahájila Ruská federace proti Ukrajině.

Domény se blokují poměrně dlouho, ale to na základu rozhodnutí soudu, policie a jiných orgánů. “Tentokrát jsme využili článek 17 našich pravidel, který říká, že můžeme domény znefunkčnit v případě, že je ohrožena počítačová bezpečnost země. K rozhodnutí, jsme ale použili i širší kontext situace,” řekl Filip. Tento článek už využili několikrát, ovšem vždy šlo o specifické případy phishingu (pozn. vydávání se za důvěryhodnou autoritu s cílem získat od oběti citlivá data) nebo kradení přihlašovacích údajů.

Část z blokovaných webů se přemístila z české domény na zahraniční a fungují stále. Pro jejich smůlu se k blokování připojila spousta poskytovatelů internetových připojení. A ti už mohou blokovat zahraniční adresy. Kvůli tomu hrozí, že se dezinformátoři přesunou na sociální sítě nebo do řetězových mailů.

Tři z osmi blokovaných webů nyní chystají společnou žalobu. Plánují ji podat začátkem května. Jindřich Rajchl, zástupce webů Prvnízprávy.cz, Protiproud.cz a Pravýprostor.cz, se k důvodům Filipa vyjádřil následovně: ,,Je to naprosto účelový výklad, který neodpovídá článku 17. V žádném případě není ohrožena počítačová bezpečnost státu. Lidé mají právo, aby si vyhledávali informace z mnoha zdrojů a to právo je dáno ústavou.”

Rajchl dál pokračuje tím, že: ,,Žijeme v právním státě a jakákoliv blokace tohoto typu je možná pouze na základě soudního rozhodnutí, nic jiného není akceptovatelné.”

 

 

Zobrazeno 746 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 21:06
Pro psaní komentářů se přihlaste