st., 27. říjen 2021 19:11

Cenu v kategorii Neobjevený skvost si jako první odnesla stavba Špacírštejn

Špacírštejn Špacírštejn Zdroj: Monika - Špacír s dětmi
Během deseti let postavil Zdeněk Procházka v Lipové malý hrad. Za jeho stavbu letos v září dostal první cenu Olomouckého kraje v oblasti cestovního ruchu v kategorii Neobjevený skvost.

Olomouc - Hrádek se nachází nedaleko Lipové na Prostějovsku. Jeho stavitel Zdeněk Procházka se pokusil napodobit zříceninu středověkého hradu, které dal název Špacírštejn. Architektonická miniatrakce se postupem času stala oblíbenou turistickou destinací. K hrádku nevede žádné turistické značení, leží uprostřed motokrosové trati, kterou využívají místní závodníci.

Stavba je provedená takzvaně nasucho, Zdeněk Procházka při stavbě využil jen kameny sesbírané v okolí. Pouze nosné části jsou zpevněny maltou. Střed hrádku tvoří asi 3 metry vysoká kruhová věž s chodbou. V hrádku je malá místnost s dveřmi, sloužící k úschově nářadí. V těsné blízkosti je ještě jedna kamenná stavba, zásobárna. Celý areál chodí Procházka jednou za týden kontrolovat, seče zde trávu nebo vysazuje květiny a okrasné dřeviny.

Procházka se k nápadu vybudovat vlastní hrad dostal poté, co mu v lesích u Lipové bagrista zboural jeho oblíbenou zídku. „Obdivoval jsem ji a říkal jsem si, kdopak ji tady asi tenkrát postavil. Jenže nějaký výtečník sem poté přijel s bagrem, kameny ze zídky naložil a odvezl někam pryč,“ říká Zdeněk Procházka. „Bývalý starosta mi řekl, ať si zídku postavím znovu,“ doplňuje.

 spacirstejn2.jpg

Zobrazeno 568 krát
Naposledy upraveno: čt., 4. listopad 2021 21:07
Pro psaní komentářů se přihlaste