ne., 10. březen 2013 12:12

Česká republika má nového prezidenta

Miloš Zeman se 8. března 2013 stal v pořadí již třetím českým prezidentem. Vyšel mu tak až druhý pokus o získání této funkce, když se o prezidentský post ucházel před deseti lety, porazil ho právě jeho předchůdce, Václav Klaus.

Zemanův velký den a pětileté volební období začaly v deset hodin ráno ve Vladislavském sále inauguračním ceremoniálem, při kterém slavnostně složil ústavní slib, podepsal prezidentský slib (což se neobešlo bez problémů, a tak ho musel kvůli gramatické chybě podepsat o několik hodin později znovu) a tím se oficiálně stal prezidentem naší republiky.

Po české hymně a jednadvaceti dělových salvách následoval inaugurační projev, při kterém se nová hlava státu zavázala, že udělá maximum pro stabilizaci české politické scény a ostře se vymezila vůči korupci. Jako vždy se Miloš Zeman nezapomněl opřít do novinářů, kteří podle něj svou prací jen záměrně matou veřejnost.

Po inauguraci se čerstvě jmenovaný prezident zúčastnil vojenské přehlídky, obřadu ve svatovítské kapli a na závěr celého programu uctil na Hradčanském náměstí památku T. G. Masaryka. U této příležitosti prohlásil, že ve svém funkčním období nehodlá udělit žádnou amnestii ani milost, jelikož to na rozdíl od svých dvou předchůdců považuje za přežitek z dob monarchie. Proto by se chtěl zasadit o změnu ústavy, aby už žádný z jeho nástupců nemohl této výsady zneužít.

I přesto, že se Miloš Zeman stal prezidentem, hodlá i nadále zůstat čestným předsedou SPOZ.

Zobrazeno 1814 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste