po., 28. říjen 2019 16:02

Cestující v Olomouckém kraji se budou vozit lépe vybavenými vozy

České dráhy uvedou do provozu lépe vybavené vozy České dráhy uvedou do provozu lépe vybavené vozy Zdroj: ceskedrahy.cz
Olomouc - Cestující v Olomouckém kraji čeká v rámci regionální železniční dopravy celá řada změn. Na Hané a Jesenicku začnou jezdit vozidla jednotného vzhledu, přičemž změny se ale nebudou týkat pouze exteriéru, ale také interiéru vozidel. Novinkou bude třeba Wi-Fi připojení k internetu v motorových jednotkách 814 Regionova a 646 Stadler.

Také malé motoráčky řady 810 nabídnou podstatně vyšší komfort. Budou to především pohodlnější textilní čalouněné sedačky s vysokými zádovými opěrkami a polospouštěcí okna, která mají účinnější tepelnou izolaci. Kromě zásuvek 230 V/USB, přibude také audiovizuální informační systém, který bude cestující informovat o aktuální poloze vlaku a příštích zastávkách.

Cestujícím s jízdním kolem usnadní cestování ve vlaku háky na kola, přičemž největší investicí Českých drah (ČD) bude nákup a modernizace dvanácti jednotek se sníženou podlahou pro snadný nástup cestujících, včetně osob na invalidním vozíku, pro které bude také k dispozici bezbariérové WC.

„Nové smlouvy začnou platit 1. ledna 2020, přičemž přeměna vozového parku je již v plném proudu. V depu Českých drah v Olomouci jsme dnes představili první upravená vozidla. Modernizace zahrnuje v první fázi investici ve výši zhruba 16 milionů korun, proměnou postupně prochází zhruba třicítka vozidel, včetně lokomotiv,“ řekl místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Radek Dvořák.

Zobrazeno 1161 krát
Naposledy upraveno: po., 28. říjen 2019 18:13

1 komentář

  • Odkaz Komentáře Stanislav Petřík út., 29. říjen 2019 17:06 napsal(a) Stanislav Petřík

    A nutno dodat, že těch 12 Stadlerů pravděpodobně nevyjede včas, tedy k 1. lednu 2020. ČD vypsaly výběrové řízení na modernizaci těchto vozidel, nicméně nikdo se nepřihlásil, a tak je alespoň provizorně opraví svépomocí v DPOV. První tratí, kde by se Stadlery řady 646 měly objevit, bude lokálka Olomouc - Senice na Hané - Drahanovice. To jen tak na okraj :-)

Pro psaní komentářů se přihlaste