ne., 13. listopad 2022 18:01

České týmy letos v Evropě nezanechaly žádnou stopu

Fotbalisté Slovácka před vítězným zápasem v Nice Fotbalisté Slovácka před vítězným zápasem v Nice Zdroj: 1. FC Slovácko
V evropských pohárech letos český fotbal reprezentovaly tři týmy - FC Viktoria Plzeň, SK Slavia Praha a 1. FC Slovácko. Viktoria Plzeň si po pěti letech vyzkoušela Ligu Mistrů, zatímco Slovácko a Slavia Praha hráli Evropskou konferenční ligu. Bohužel ani jeden z českých zástupců nedokázal postoupit ze svých skupin. Plzeň ve "skupině smrti" nezískala ani bod. Slovácko ztratilo naději na postup až v předposledním zápase a Slavia si držela teoretickou šanci na postup až do posledního zápasu. Bohužel to nevyšlo a Česká republika nebude mít v jarní fázi evropských pohárů žádného zástupce. Čeští fanoušci na něco podobného nejsou zvyklí, protože za posledních sedm let tato situace nastala pouze jednou.

FC Viktoria Plzeň měla suverénně nejtěžší skupinu. V nejlepší soutěži klubů na světě Lize Mistrů narazila na německého mistra Bayern Mnichov a vicemistry z Itálie a Španělska – Inter Milán a Barcelonu.

Pro Plzeň byl velký úspěch už to, že se dokázala kvalifikovat do základní skupiny. Musela totiž projít přes tři předkola. Soupeři světové extra třídy už byli nad jejich síly. S Barcelonou padli 1:5 a 2:4, s Interem 0:2 a 0:4 a s Bayernem 0:5 a 2:4. Bez zisku jediného bodu a záporným skóre 5:24 se umístili na posledním místě tabulky. Nutno podotknout že ve většině zápasů Západočechům chyběly opory Jan Kliment, Jan Sýkora a Jan Kopic, kteří se podíleli na postupu z předkol.

V posledních šesti letech se SK Slavia Praha vždy probojovala do základní skupiny jednoho z evropských pohárů. V tomto období dokonce čtyřikrát do jarní fáze play-off. Z tohoto důvodu se na Slavii Praha kladla největší očekávání ze všech českých zástupců. Po losu základních skupin panovala spíše optimistická nálada. Česká fotbalová veřejnost si nepřipouštěla, že by slávisté nedokázali přes turecký Sivasspor, rumunskou Kluž a FC Ballkani z Kosova postoupit.

Sešívané však trápila početná marodka. Lukáš Provod stihl odehrát jen tři zápasy, Petr Ševčík a Ivan Schranz naskočili do utkání pouze dvakrát, Tomáš Holeš jen jednou. Jan Bořil s Davidem Hovorkou nebyli k dispozici ani na jedno utkání. Absence tradičních hráčů základní sestavy spojená s nedostatečným nahrazením bývalých opor Nicolae Stancia, Abdallaha Simy, Jana Kuchty, Davida Zimy nebo Ondřeje Kůdely znamenala, že Slavia také nedokázala postoupit ze své skupiny.

Po prvních třech kolech tomu ale nic nenasvědčovalo, Slavia remizovala se Sivassporem 1:1, Ballkani porazila 3:2 a s Kluží prohrála těsně 0:1. V polovině skupinové fáze měly všechny týmy na kontě 4 body a Slavia se odhodlaně těšila na odvety. Další prohra s Kluží (0:2) však znamenala, že Slavia bude muset dvakrát zvítězit. Proti Ballkani se to podařilo (1:0), ale v posledním zápase dokázal dobře bránící Sivasspor udržet remízu 1:1 a sešívaní kvůli tomu skončili na třetím nepostupovém místě.

Pravděpodobně nejlepší dojem ze svých výkonů zanechalo v evropských pohárech Slovácko. Svůj historicky první postup si zajistili hráči z Uherského Hradiště vítězstvím v českém poháru a následně v předkole Evropské konferenční ligy proti AIK Stockholm. Los tentokrát nebyl tak přívětivý, jako v případě Slavie. Soupeři Slovácka se stali Kolín nad Rýnem, Partizan Bělehrad a francouzské Nice.

První zápas začal pro Slovácko velmi dobře. Po první půli vedli na domácím hřišti 2:0 a soupeř musel od 22. minuty hrát v deseti bez vyloučeného Beliče. Nezkušenost většiny hráčů domácích se bohužel prokázala hned po poločase, kdy během 17 minut obdrželi tři góly a nakonec byli rádi za remízu 3:3. V dalších zápasech podlehli Kolínu 2:4 a Nice těsně 0:1. Poté se ale herní kvalita odrazila i na výsledku. Slovácko dokázalo v odvetě porazit pozdějšího vítěze skupiny Nice 2:1. V tu chvíli mohli hráči z jihu Moravy pomýšlet i na postup. Tyto spekulace však ukončil zápas s Kolínem, který rozhodl osm minut před koncem z penalty slovenský hráč ve službách německého týmu Ondrej Duda. Remíza 1:1 z posledního zápasu proti Partizanu už nic neřešila. Přestože se Slovácko s pěti body umístilo až na čtvrtém místě své skupiny, je důležité říct, že svými výkony nezklamalo. Chyběla jim pouze trocha štěstí v zápasech s Kolínem a Partizanem a taky více zkušeností s velkými zápasy na evropské úrovni.

Zobrazeno 564 krát
Naposledy upraveno: út., 15. listopad 2022 11:52
Pro psaní komentářů se přihlaste