ne., 3. březen 2013 11:43

Český lev 2012 se ocitl Ve stínu Davida Ondříčka

Letošní jubilejní 20. vyhlášení cen České filmové a televizní akademie Český lev s přehledem ovládl film Davida Ondříčka Ve stínu, který si odnesl devět cen, včetně té za nejlepší film roku 2012. Celý slavnostní večer se nesl ve znamení rekapitulace posledních dvaceti let české kinematografie a průvodního slova se ujal Jan Budař.

Kriminální film Ve stínu, odehrávající se v 50. letech, se stal jednoznačně nejúspěšnějším filmem večera a zastínil tak všechny ostatní, z nichž jen další tři dosáhli na nějakou sošku. S cenou za nejlepší film získali ocenění i jeho režisér David Ondříček, scénáristé Marek Epstein, David Ondříček a Misha Votruba, Ivan Trojan za nejlepší hlavní mužský herecký výkon, skladatelé Jan P. Muchow a Michal Novinski, Pavel Rejholec a Jakub Čech za zvuk, Jan Vlasák, Jarmila Konečná a Lukáš Král za nejlepší výtvarné řešení, Michal Lánský za střih a Adam Sikora za kameru. Kromě všech těchto cen získal i cenu za nejlepší filmový plakát.

Cenu za hlavní ženský herecký výkon získala Gabriela Míčová za film Odpad město smrt a její herecká kolegyně Klára Melíšková za svou roli ve snímku Čtyři slunce získala cenu za vedlejší ženský herecký výkon. Ondřej Vetchý si odnesl Českého lva za vedlejší mužský herecký výkon za svou roli ve filmu Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka.

Cenu za nejlepší dokument si odnesl David Vondráček za Lásku v hrobě a nejlepším zahraničním filmem roku se podle České filmové a televizní akademie stal francouzský film Nedotknutelní. Ocenění za celoživotní přínos české kinematografii získal filmový architekt a držitel Oscara za film Amadeus Karel Černý. Předávání se odehrálo ve Velkém sále pražské Lucerny a živě ho přenášela Česká televize.

Zobrazeno 1704 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste