st., 9. březen 2022 14:07

Charitativní utkání mezi Spartou a Kladnem vytěžilo na vstupenkách přes 2 miliony korun!

O2 arena v ukrajinských barvách O2 arena v ukrajinských barvách Zdroj: iSport.cz
Ještě před týdnem se měl zápas odehrát v Chomutově, kde má tým z Kladna dočasný azyl. Nakonec se utkání odehrálo v O2 areně, kde vítěžek ze zápasu měl podpořit ukrajinské rodiny. Během utkání dokonce vystoupil americký komisionář NHL. V zápase před 14 512 diváky vyhrála Sparta 4:1, vyhráli však všichni, kteří na zápas přisli a podpořili Ukrajinu.

Ani ne týden před posledním zápasem základní části mezi Spartou a Kladnem dostal majitel Rytířů Kladna nápad podpořit ukrajinské rodiny, pro uskutečnění plánu však potřeboval větší prostor než původně plánovaný chomutovský stadion. Společně s majitelem pražské Sparty se dohodli na přeložení do pražské O2 areny, a to pochopitelně z důvodu trojnásobně větší kapacity. V té chvíli se neřešilo, že je O2 arena domácím stadionem právě Sparty, protože oba týmy měli své postavení po základní části jasné. Zatímco Sparta měla kolo před koncem jasnou třetí pozici v tabulce, Kladno už bude jistě hrát baráž o setrvání v nejvyšší hokejové soutěži. V zápase, kde původně nemělo jít o nic, šlo o hodně, šlo o podporu lidí prchajících před válkou. Zda se vše stihne zorganizovat během šesti dní bylo velkou otázkou jak veřejnosti, tak médií. Teprve ve středu večer (zápas se hrál v úterý dalšího týdne) se začal celý charitativní plán realizovat, kdy se spojil Jaromír Jágr s Karlem Pražákem a dali dohromady myšlenku, která se zaryje do historie i díky mezinárodnímu dosahu.


Plán zněl jasně, naplnit arénu co nejvíce lidmi a vydělat co nejvíce peněz na charitu. A to se povedlo! Na největší hokejový stadion v České republice si našlo cestu 14 512 diváků, kteří mohli sledovat jak skvělou hokejovou podívanou, tak několik charitativně založených transparentů. Dechberoucí byl záběr na diváky ze spodního prstence, když zvedli nad hlavu žluté a modré folie dávající dohromady ukrajinskou vlajku. Na tribunách a kolem nich bylo k vidění několik antiválečných transparentů v barvách Ukrajiny, hrála se česká i ukrajinská hymna a na hokejové kostce dokonce promluvili někteří ukrajinští uprchlíci. Na pomoc ukrajinským rodinám se pouze na vstupenkách vydělalo přes dva miliony korun, přispět nemuseli pouze diváci na stadionu, ale i lidé, kteří si cestu do O2 areny nenašli. Za symbolických 68 korun podle čísla na dresu Jágra si mohli lidé koupit virtuální vstupenku. Dále se vydražilo v aukci 10 dresů ze zápasu.

To, že charitativní utkání zaujme téměř každého Čecha, bylo již předem jasné. Utkání však mělo přesah mimo české hranice, a dokonce i mimo evropský kontinent. Během jedné z komerčních přestávek se nad ledovou plochou v kostce objevil komisionář NHL Gary Bettman, který nejdříve ocenil kariéru Jaromíra Jágra a poté řekl: „Díky, Jaromíre! NHL se rozhodla podpořit tento duel a uprchlíky z Ukrajiny příspěvkem ze svého fondu v symbolické výši 68 tisíc dolarů." V přepočtu se jedná o 1,6 milionu korun.

I když byl zápas převážně charitativní, stále se však hrál hokej. Úvodní minuty zápasu patřily pražské Spartě a byl to právě tým v červených dresech, který šel jako první do vedení. Vitouch využil nedůrazu kladenské obrany a po střele Chlapíka dorazil puk za záda Bowa. Kladno později dostalo příležitost přesilové hry, ta však neskončila úspěšně. Po skončení dvouminutového trestu se Sparta dostala opět na koně a po minutě navýšila své vedení na 2:0. Začátkem druhé třetiny vystřídaly oba týmy brankáře, z čehož jde poznat, že hokej nebyl nejdůležitějším aspektem večera. Pražský tým se závěrem druhé periody dostal do vedení 3:0. Kladno sice ve třetí třetině snížilo brankový rozdíl, vyrovnat se jim však nepovedlo. Naopak to byla Sparta, která vstřelila do prázdné branky čtvrtý gól.

Charitativní večer s hokejovým podtextem se jednoduše povedl a Česká republika tím dala opět najevo, že za Ukrajinou stojí.

Zobrazeno 470 krát
Naposledy upraveno: pá., 11. březen 2022 22:00
Pro psaní komentářů se přihlaste