po., 27. únor 2023 20:37

Chráněná oblast Beskydy v březnu oslaví 50 let

pohled na Beskydy z Velkého Javorníku pohled na Beskydy z Velkého Javorníku Zdroj: Lucie Červenková
Na největším chráněném území v Česku vznikla nová stezka pro turisty. Je to jediná oblast, kterou obývají dohromady naše tři velké šelmy vlk, rys a medvěd. V posledních letech na území Beskyd dochází k postupnému nahrazení smrkových monokultur za původní dřeviny.

Chráněná oblast Beskydy byla vyhlášena 5. března 1973 za účelem ochrany především původních pralesovitých lesních porostů, pseudokrasových jevů a výskytu vzácných živočichů a rostlin. U příležitosti padesátiletého výročí vznikla nová horská stezka pro lyžaře, kterou mohou v létě využívat i cyklisté nebo chodci.  Návštěvníky stezka provede od Pusteven až k rozcestí nad chatou na Martiňáku. Turistickou cestu doplní galerie obrazů, která prezentuje výjimečnost Beskyd.   

Oblast Beskyd se nachází na východě České republiky a z části kopíruje slovenskou hranici.  Rozloha 1 160 km2 dělá Beskydy největším chráněným územím v Česku. Tvoří ho karpatská pohoří Moravskoslezských Beskyd, Javorníků a Vsetínských Beskyd. Nejvyšším bodem je turisty oblíbená Lysá hora. Beskydské lesy obývá vzácný čolek karpatský, vranka pruhoploutvá, vydra obecná či tetřev hlušec. Z velkých šelem rys ostrovid, který bývá často zachycován na fotopastech, vlk obecný nebo medvěd hnědý. Velké šelmy se tady nevyskytují ve vysokém počtu, ale většinou na naše území přechází ze Slovenska. Návrat šelem komplikují pytláci a také změny krajiny.

 Z rostlinných druhů se zde vzácně objevuje například lilie zlatohlávek, střevíčník pantoflíček nebo rosnatka okrouhlistá, která patří mezi masožravé rostliny. Velmi ceněné jsou původní horské smrčiny, bučiny a jedlobučiny s javorem klenem. Většina zalesnění chráněného území je tvořena uměle vysazenými smrky. Některé smrkové lesy byly v posledních letech zasaženy kůrovcovou kalamitou a nyní jsou postupně nahrazovány původními dřevinami. Podle plánu Lesů České republiky bude v letošním roce vysazeno pět milionů nových stromů v celém Moravskoslezském kraji.

Zobrazeno 365 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. březen 2023 17:00
Pro psaní komentářů se přihlaste