út., 16. listopad 2021 15:05

Cimický nepřevezme státní vyznamenání, čelí obviněním ze sexuálního obtěžování

Jan Cimický Jan Cimický Zdroj: Český rozhlas
Praha - Psychiatr Jan Cimický čelí několika obvinění ze sexuálního napadení, ozvaly se již desítky žen. Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému udělit státní vyznamenání, které s ohledem na dané výpovědi nepřevezme. „Státní vyznamenání, na které jsem byl navržen, hodlám s ohledem na události posledních dní nepřevzít. Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo," napsal Cimický.

Premiér Andrej Babiš Deníku N řekl, že by Cimický vyznamenání dostat neměl, dokud neočistí své jméno. Předseda vlády podle serveru iROZHLAS.cz uvedl, že ctí presumpci neviny a není schopen posoudit pravdivost výpovědí. S ohledem na závažnost podezření ale považuje za vhodné, aby bylo od udělení vyznamenání upuštěno. Zpěvačka Jana Fabiánová na sociální síti zveřejnila informaci o tom, že ji Cimický v minulosti sexuálně napadl. Reagovala na informaci prezidenta republiky, který chtěl udělit Cimickému medaili za zásluhy. Díky odvaze Fabiánové se postupně začaly přidávat i další ženy.

Již bylo zahájeno vyšetřování a případem se zabývá pražská policie. Cimický se bude snažit dokázat svou nevinnu a podrobí se vyšetřování. „Lékař musí lidem pomáhat, ne být pro ně hrozbou. To jsem vždycky ctil a ctít budu,“ prohlásil Cimický. „V případu kriminalisté provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603 457 989,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Tato kauza pomalu vyplouvá na povrch a mnohé ženy se přidávají. Zabývá se tímto také server DVTV, který natočil řadu rozhovorů, týkajících se Cimického. Vystoupila zde advokátka Lucie Hrdá zastupující potenciální oběti Cimického, bývalý nadřízený Cimického psychiatr Zdeněk Bašný a také žena, jež měla být Cimickým napadena moderátorka Martina Hynková Vrbová. „MUDr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat. Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu z jeho básní. Byla jsem v naprostém šoku. Po nějaké době se mi podařilo z ordinace utéct a v panice doběhnout na autobus. Ubránila jsem se, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že s panem doktorem se již nikdy osobně nesetkám,“ sdělila v rozhovoru pro DVTV Vrbová.

Již v minulosti měl Cimický problémy, které souvisely se sexuálním obtěžováním. Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný České televizi řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisují obtěžování právě z této doby.

 

Cimický v kostce

Jan Cimický se narodil 23. února 1948 v Praze. Jedná se o českého psychiatra, prozaika, básníka, překladatele a scénáristu. Vystudoval lékařskou fakultu Karlovy Univerzity Karlovy a již od začátku se soustředil na psychiatrii. Pracoval v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Poté si otevřel vlastní  privátní Centrum duševní pohody Modrá laguna. Je čestným předsedou České sekce Mezinárodní organizace autorů dobrodružné a detektivní literatury (AIEP), členem Obce spisovatelů, členem Psychiatrické a akupunkturní společnosti J. E. Purkyně a také francouzské psychiatrické společnosti (FIFP). Z lékařské praxe psychiatra čerpají jeho četné prozaické příběhy, nejednou motivované detektivní zápletkou, mimo jiné Případy doktora Dvořáka, Klíč k pachateli, Křižovatky, 2x v Paříži, Anonym, Vražda na ostrově a další.

Zobrazeno 729 krát
Naposledy upraveno: út., 16. listopad 2021 15:39
Pro psaní komentářů se přihlaste