út., 24. březen 2020 13:06

Covid-19 má v České republice svou druhou oběť

Covid-19 Covid-19 Zdroj: http://www.simid.be/covid-19/
česká republika - Bylo jen otázkou času, kdy si nový tip koronaviru začne vybírat své oběti i v tuzemsku. Tou druhou se stal muž z Havířova ročník 1975, který se dlouhodobě léčil s onkologickým onemocněním. Hospitalizovaný byl v havířovské nemocnici od minulé středy.

Vinou dlouhodobého nádorového onemocnění pacientovi selhávaly orgány, přidružení Covidu-19 a následně zápalu plic jeho stav zhoršilo a vedlo ke smrti. Havířovská nemocnice je nyní připravená nabídnout rodině a pozůstalým plnou psychologickou pomoc.

„Je mi moc líto, že musím oznámit druhé úmrtí pacienta nakaženého koronavirem. Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient roč. 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil. Upřímnou soustrast jeho blízkým," uvedl na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V Havířově byla pro pacienty infikovanými koronavirem vytvořená speciální jednotka intenzivní péče, která je určená pro nejvážnější případy a jejich zdravotní stav je konzultovaný se specialisty z Fakultní nemocnice Ostrava.

V Čechách je k dnešnímu dni (24.3.2020) téměř třináct stovek nakažených a z toho asi sedmnáct procent tvoří koronavirem nejohroženější skupina seniorů. V devatenácti případech se jedná o vážný stav. Do konce března by měl dle odborných odhadů stoupnout počet nakažených až ke třem tisícům.

Zobrazeno 872 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. březen 2020 10:35
Pro psaní komentářů se přihlaste