po., 15. listopad 2021 22:25

Další ročník festivalu Animánie bude v Plzni

Animánie Animánie Zdroj: Facebook Animánie
Desítky projekcí soutěžních i nesoutěžních filmů, workshopy a další program nabídne v Plzni od 18. do 21. listopadu největší mezinárodní soutěžní přehlídka Animánie animované tvorby dětí a mládeže do 26 let. Projekce animovaných filmů můžete shlédnout v kulturním centru Moving Station a také v univerzitní kavárně Družba v Plzni.

Plzeň - Do 16. ročníku soutěžní filmové přehlídky se přihlásilo 700 animovaných snímků, které vytvořily děti a mládež z celého světa. Letošní téma festivalu Animánie zní "Na cestě". Programová rada vybrala z 33 zemí na 150 filmů. „Původně jsme měli dokonce zástupce 34 zemí. Jeden snímek jsme ale museli z technických důvodů vyřadit,“ říká ředitel festivalu Jan Příhoda.

Animované filmy tvůrců do 26 let budou soutěžit o festivalové ceny Animáničky v několika kategoriích. Posuzovat je bude odborná, studentská a dětská porota. Loňský ročník se kvůli koronaviru uskutečnil online formou, letos však festival bude bez omezení programu, na kterém jsou naplánované workshopy a animátorské polepšovny.

Zájemci o animaci si mohou za pomoci lektorů spolku Animánie vyzkoušet různé nízkorozpočtové techniky. Například jak vytvořit ve filmu vodu či vítr nebo perspektivní triky, které používal Karel Zeman. Další dílna se zaměří na tvorbu vlastní videohry, kterou vede výtvarnice a designérka počítačových her Tera Šedová. V nabídce je i výukový online seriál Animetod pro pedagogy. Svět počítačových her zprostředkuje na festivalu herní zóna, kde si budou moci návštěvnici festivalu vyzkoušet studentské i profesionální videohry z různých oblastí – umělecké, akční, dobrodružné, ale také hororové.

V nesoutěžních projekcích nabídne letos festival poslední novinky a také filmy inspirované letošním tématem Animánie. Promítat se budou snímky Moje slunce Mad, premiéra francouzsko-českého filmu Přes hranici, Myši patří do nebe či český loutkový film Barevný sen. Pro milovníky klasiky je na programu restaurovaná verze Cesty do pravěku či německý film Lola běží o život.

Zobrazeno 524 krát
Naposledy upraveno: po., 15. listopad 2021 22:51
Pro psaní komentářů se přihlaste