po., 25. říjen 2021 14:01

Další rozšíření karetní hry BANG! Je tady. Přináší nový mechanismus

Originální balení Velké vlakové loupeže Originální balení Velké vlakové loupeže Zdroj: Tomáš Kolátor
Zarputilí fanoušci se konečně dočkali. Zbrusu nové rozšíření po nepříjemných komplikacích vyšlo a nese název Velká vlaková loupež. Mimo jiné, přináší do hry novou dynamiku v podobě vlaku a spoustu dalších hracích karet a postav. Na všem se podíleli i čeští hráči.

Komplikace s vydáním a knižní předloha


Nový doplněk měl vyjít původně na konci roku 2020. Kvůli koronavirové pandemii ale bylo slavnostní odhalení posunuto až na jaro roku 2021. Když už se zdálo, že oficiální distribuci, kterou provádí Albi, nic nebrání, přišel jiný problém. „Moc se omlouvám, ale zpoždění není naší vinou. Karty se vyrábí v Číně a doprava do České republiky je velice komplikovaná,“ sdělila po telefonu jedna z pracovnic Albi. Po všech nepříjemnostech nakonec Velká vlaková loupež vyšla na konci letošního léta.


Rozšíření je inspirováno stejnojmennou knihou, kterou v roce 1975 napsal spisovatel Michael Crichton. O tři roky později byla kniha zfilmovaná a v hlavní roli se zde představil slavný Sean Connery. Děj se točí okolo loupežné skupiny dobrodruha Pierce, který se rozhodl vyloupit vlak plný zlata.

 

Sean Connery ve filmu První velká vlaková loupež

Sean Connery ve filmu První Velká vlaková loupež

Zdroj: ceskatelevize.cz


Mechanismus vlaku


Podobně jako ostatní dodatky, i tento posouvá hru dál a přináší do ní novou dynamiku. Jedná se o vlak, který je složen z lokomotivy a vagónů. Lokomotiva se díky hře posouvá stanicemi dál a táhne za sebou náklad, který obsahuje různá zvýhodnění. Hráči je následně mohou za dodržení pravidel různě získat. Celkově se ve hře nachází 16 vagónů a dvě lokomotivy, které čeká 13 zastávek. Rozšíření obsahuje i jednu prázdnou kartu. Z té si mohou hráči vytvořit vlastní stanici vlaku.


Hra přinesla i 8 nových postav, které se zamíchají mezi ty základní. Postavy mají schopnosti, kterými dokáží ovlivňovat pohyb celého vlaku. K základnímu balíčku se zároveň přidá i 16 hracích karet. Z toho 12 mají hnědý okraj a 4 modrý. Modré a hnědé karty se používají obdobně jako v základní verzi.


Kombinace s ostatními rozšířeními


S tímto dodatkem má karetní hra BANG! dohromady již 8 rozšíření. Pro začátečníky se nedoporučuje začínat se všemi rozšířeními naráz. Výhodou ovšem zůstává, že lze ve hře libovolně kombinovat jakékoliv doplňky.

 

Jelikož Velká vlaková loupež přináší nový mechanismus, je velice těžké si na něj zvyknout. V kombinaci s ostatními rozšířeními může hra ze začátku působit velice chaoticky a neuspořádaně i pro ty nejzkušenější hráče. Staré účinné taktiky proto nahrazují nové. Vše je ale jen o zvyku a po pár hrách si pistolníci rychle zvyknou na projíždějící vlak.

 

BANG velka vlakova loupez

Lokomotiva s vagóny ve stanicích

Zdroj: Tomáš Kolátor

 

BANG! je karetní hra, která vznikla v roce 2002. Navrhl ji italský milovník her Emiliano Sciarra. Postupem času začal BANG! expandovat, až se dostal za hranice samotné Itálie. Silnou fanouškovskou základnu má především v Americe, Německu a v České republice. K základní hře se postupně přidávali nová rozšíření, na kterých se podíleli i čeští autoři. Některé neoficiální dodatky, jako třeba Eldorádo, jsou přitom ryze česká. Ruku k dílu čeští hráči přiložili i na rozšířeních Údolí stínů, Fistful a Velká vlaková loupež.

Zobrazeno 1594 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. říjen 2021 22:21
Pro psaní komentářů se přihlaste