ne., 29. květen 2022 18:36

Další týden, další střelba na školu. Tentokrát v Uvalde

Základní škola v Uvalde Základní škola v Uvalde Zdroj: Don Holloway
Texas, Uvalde - Při střelbě na základní škole v Uvalde zemřelo 21 lidí, z toho 19 dětí a 2 učitelky. Ve středu 25. května o incidentu informovala agentura AP s odvoláním na místní úřady. Útočník byl zabit při přestřelce s policií. Událost popsala i jedenáctiletá přeživší Miah Cerrillová. Sdělila například to, jak se děti ze strachu návratu agresora potřeli krví svých zemřelých spolužáků a leželi mezi nimi. K incidentu se vyjádřil prezident Joe Biden i exprezident Donald Trump.

Útočník, Salvador Ramos, si podle dostupných informací po dovršení osmnácti let pořídil dvě útočné zbraně. Již dříve na sociálních sítích naznačil, že by útok mohl proběhnout. „Děti by si měly dávat pozor,“ napsal. Než osudného dne odešel do základní školy, postřelil svou babičku. Pachatel měl podle vyšetřovatelů neprůstřelnou vestu, chodil z jedné třídy do druhé a střílel do doby, než byl zneškodněn policií.

Do základní školy v Uvalde chodí žáci druhé až čtvrté třídy, tyto ročníky odpovídají ve Spojených státech věku sedm až jedenáct let. Byl poslední týden před prázdninami a děti se dívaly na filmy. Přeživší útoku, jedenáctiletá Miah Cerrillová, popsala svůj traumatický zážitek pro stanici CNN. Výuka právě skončila, když se učitelky dozvěděly, že je v budově střelec. Jedna z nich šla zamknout dveře, ale Ramos prostřelil okénko ve dveřích. Následující události se podle jejích slov seběhly velmi rychle. Agresor navázal oční kontakt s jednou z učitelek, řekl „Dobrou noc,“ a zahájil palbu. Následně přešel do sousední třídy a výstřely s křikem začaly nanovo.

Miah se podařilo s jejím kamarádem získat telefon jedné z učitelek. Zavolali tísňovou linku a prosili o pomoc. Nakonec se ze strachu z návratu agresora potřeli krví svých spolužáků a lehli si vedle nich. Zdálo se jí to jako hodiny. Policisté po svém příjezdu ihned nezasáhli, ale čekali před školou. Nechápala proč. Toto velké pochybení v pátek potvrdilo vedení texaské policie.

Tragédie pochopitelně vyvolala velký rozruch napříč Spojenými státy i zbytkem světa. „Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“ reagoval na tragédii prezident Joe Biden. „Celou svou senátorskou kariéru a jako víceprezident jsem pracoval na protlačení smysluplných zákonů regulující zbraně. Nemůžeme a nezabráníme každé tragédii. Ale víme, že ty zákony fungují a mají pozitivní vliv,“ dodal. Poukázal i na fakt, že když se přijmul zákon zakazující útočné zbraně, masové střílení nebylo tak časté. Od doby, co zákon pozbyl platnosti se počet masových střeleb ztrojnásobil.

Jeho protějšek exprezident Donald Trump má rozdílný názor. Navrhuje, aby každá škola měla jedno vstupní místo, silné oplocení, detektor kovu a policistu či ozbrojenou stráž. „Toto není otázka peněz. Je to otázká vůle. Pokud mají Spojené státy 40 miliard dolarů, které mohou poslat Ukrajině, můžeme to udělat.“ dodal Trump. Následně na sjezdu Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) vyzval k odstranění školních zón beze zbraní. Argumentoval, že tyto zóny nedávají obětem žádnou možnost se bránit v případě útoku.

„Toto není nevyhnutelné. Tyto děti neměly prostě smůlu. Děje se to jen v této zemi a nikde jinde. Nikde jinde děti nechodí do školy s myšlenkou, že možná dneska trefí kulka právě je,“ naléhal ve svém emotivním projevu demokrat Chris Murphy. Statistiky mluví ve prospěch jeho argumentu. Podle informací portálu Edweek.org byla toto v letošním roce již 27. střelba ve škole. Vzhledem k tomu, že je teprve 21. týden, výchází průměr na více než jednu střelbu na týden. Protějšek Murphyho, republikán Ted Cruz, naopak uvedl, že ti, kdo okamžitě volají po větší kontrole zbraní, tak tragédii podle něj politizují.

Zobrazeno 708 krát
Naposledy upraveno: po., 30. květen 2022 14:00
Pro psaní komentářů se přihlaste