ne., 15. leden 2017 23:19

Derby o severozápad Anglie nemá vítěze

Zlatan Ibrahimović Zlatan Ibrahimović Zdroj: Facebook Manchesteru United
Manchester - V neděli byl v Premiere League na programu šlágr kola mezi Manchesterem United a Liverpoolem, jedno z nejslavnějších fotbalových derby na světě. Před zápasem byli hosté v tabulce o 5 bodů před svým soupeřem, v případě výhry se navíc mohli posunout na průběžné 2. místo za vedoucí Chelsea. United se i přes dobrou formu v posledních zápasech nacházeli až na 6. místě. 

Oba týmy do zápasu vstoupily poměrně opatrně. Ve 3. minutě se do první šance dostali hráči Liverpoolu, ale obrana domácích v čele s brankářem De Geou situaci zvládla. Po čtvrt hodině hry měl příležitost ke skórování i domácí tým, Ibrahimovićova střela však byla nepřesná. O pár minut později se ten samý hráč dostal do šance po nedorozumění mezi Lovrenem a brankářem Mignoletem, míč ale skončil jen na bráně. Manchester získal herní převahu, svůj tlak však zužitkovat nedokázal a vzápětí mohl litovat. S nepříliš povedenou střelou Divocka Origiho si domácí brankář De Gea poradil, o chvíli později zase zaváhání Jonese v obraně na poslední chvíli napravil Rojo. Po následném rohovém kopu ale zahrál Pogba rukou ve vápně a Liverpool dostal k dispozici penaltu. K té se postavil James Milner a zkušeně ji proměnil. Domácí mohli srovnat ve 32. minutě, po faulu na Herreru zahrávali přímý kop z hranice šestnáctky. Jeho exekuci si vzal na starost Ibrahimović, tvrdou přízemní střelu ale brankář Mignolet pohotově vyrazil. Do konce prvního poločasu měl ještě velkou šanci Mchitarjan, který pronikl do vápna, ale liverpoolský gólman vyrovnání nedovolil a blýskl se dalším skvělým zákrokem.

Domácí trenér José Mourinho na nepříznivý vývoj utkání zareagoval střídáním. Do druhé půle poslal místo Carricka Rooneyho, který se tak dočkal svého 450. startu v Premiere League. Rudí ďáblové hráli aktivně, zatlačili na soupeře a snažili se vyrovnat. Ve vstřelení vyrovnávacího gólu jim ale bránily vlastní nepřesnosti ve finální fázi útoku a také skvělý výkon brankáře Mignoleta. V 61. minutě poprvé vystřídal i Liverpool, Divocka Origiho nahradil Coutinho. Ten se chvíli po svém příchodu na hrací plochu zapojil do útočné akce svého týmu. Přihrál Firminovi, který vystřelil pouze doprostřed brány, kde stál připravený De Gea. Hra se přelévala ze strany na stranu a žádný z týmů si nedokázal vytvořit souvislý tlak. United pouze nakopávali míče do šestnáctky, ale Liverpool dobře bránil a poradil si s nimi. V 82. minutě se v obrovské šanci ocitl Wayne Rooney, brankář Mignolet opět vytáhl povedený zákrok a podržel svůj tým. O dvě minuty později už gólu zabránit nedokázal. Fellaini nejprve hlavičkoval do tyče, míč se ale odrazil k Valenciovi, který nahrál před bránu Ibrahimovićovi a ten se k velké radosti diváků nemýlil. Vyrovnal na 1:1 a poprvé v kariéře skóroval proti Liverpoolu. Hostující tým se nevzdával, v 93. minutě je mohl dostat zpět do vedení Wijnaldum, který se ocitl sám před bránou. Příležitosti ale nevyužil, a tak tradiční severozápadní derby i podruhé v této sezóně skončilo remízou.

 

Branky: 84. Ibrahimović (A. Valencia) – 27. Milner (pen.)
Žluté karty: 90+1. A. Herrera (MAN) – 31. Lovren (LIV), 61. Wijnaldum (LIV), 90+1. Firmino (LIV)

 

Manchester United: de Gea – A. Valencia, P. Jones, Rojo, Darmian (76. Fellaini) – A. Herrera, Carrick (C) (46. Rooney), P. Pogba – Mchitarjan, Ibrahimović, Martial (65. Mata).
Náhradníci: Romero – Smalling, Blind, Mata, Fellaini, Rashford, Rooney.

Liverpool FC: Mignolet – Arnold, Lovren, Klavan, Milner – Wijnaldum, Henderson (C), Can – Firmino, Origi (61. Coutinho), Lallana.
Náhradníci: Karius – Joe. Gomez, A. Moreno, Coutinho, Stewart, Ejaria, Sturridge.

Zobrazeno 2333 krát
Naposledy upraveno: po., 16. leden 2017 10:39
Pro psaní komentářů se přihlaste