út., 24. říjen 2017 21:32

Děsnej pátek poprvé v Česku

Děsnej pátek Děsnej pátek Zdroj: Facebook Městské divadlo Brno
Brno – Městské divadlo Brno má za sebou premiéru rodinného muzikálu Freaky Friday, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy od Mary Rodgersové. Příběh o bláznivém dni, kdy si matka s dcerou vymění těla, se na česká divadelní prkna dostal poprvé v sobotu 21. října.

 „Muzikál 'Děsnej pátek' je výjimečný tím, že jde o zcela nové dílo, držiteli licenčních práv jsme vlastně náhodou. Měli jsem původně chystat jiný titul, jehož uvedení nakonec nevyšlo kvůli problémům s autorskými právy a já musel začít přemýšlet o novém muzikálu,“ uvedl Petr Gazdík, režisér českého zpracování.

Autory muzikálového zpracování, které mělo premiéru v roce 2016 ve Virginii, jsou Tom Kitt, Brian Yorkey a Bridget Carpenter. Kostýmy pro české představení vytvořila Eliška Ondráčková – Lupačová. Překlad textů zajistil Petr Gazdík společně se Zuzanou Čtveráčkovou a o hudební nastudování se postaral Dan Kalousek s Jakubem Žídkem.

Šestnáctiletá Ellie, v podání Viktórie Matušovové a Kateřiny Marie Fialové, má pocit, že jí celý svět, a hlavně její matka, nerozumí. Matka Katherine, kterou ztvárňují Alena Antalová a Ivana Vaňková, se má podruhé vdát a nejvíc ze všeho touží po tom, aby ji její dcera pochopila. Po další z mnoha jejich hádek si obě přejí, aby ta druhá dokázala na svět pohlédnou jejíma očima. Nastává nejbláznivější den jejich života – vymění si těla, duše matky vstoupí do těla dcery a naopak.

Pokud se vám zdá zápletka povědomá, není se čemu divit. Příběh proslavila především filmová adaptace Mezi námi děvčaty s Lindsay Lohan a Jamie Lee Curtis v hlavních rolích z roku 2003. Knižní předloha pochází už z roku 1972 a od té doby vzniklo několik filmových adaptací. Není divu, že se příběh nyní dostal i na divadelní prkna.

„Je to velmi kvalitně napsaná muzikálová komedie. Takových je málo! A taky proto, že “Děsnej pátek" v současné době nemůžou diváci vidět nikde jinde na světě. Navíc jde o titul pro celou rodinu, který může každého člena potěšit a rozesmát, a k tomu přimět alespoň k lehkému zamyšlení,“ dodal Gazdík.

Zobrazeno 2236 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2017 15:06
Pro psaní komentářů se přihlaste