čt., 19. říjen 2023 20:55

Digitalizace přijímacího řízení na střední školy. Jaké změny čekají uchazeče?

Změny v přijímacím řízení na střední školy Změny v přijímacím řízení na střední školy Zdroj: Andrea Piacquadio - Pexels
Vláda vyjádřila souhlas k novele školského zákona, kterou připravilo Ministerstvo školství a tělovýchovy. Ta obsahuje navýšení počtu přihlášek, prioritní seřazení škol na přihlášce, snazší přístup k informaci o přijetí, ale i změnu v odvolání v případě nepřijetí. Novela by měla být účinná již od 1. ledna 2024. Uchazeči tak budou mít možnost přihlašovat se elektronicky již v přijímacím řízení na jaře 2024.

Novela se snaží o zjednodušení celého procesu přijímacího řízení - od podání přihlášky po informace o výsledcích jednotných přijímacích zkoušek. Jak jsme mohli sami letos vidět, došlo k velkému selhání celého systému přijímacího řízení. To se setkává s kritikou již řadu let, podle odborníků je zdlouhavé, nepřehledné a vytváří v uchazečích nejistotu.

Tři přihlášky
Jedním z  hlavních bodů novely je možnost podat až tři přihlášky na školy (pět v případě podání přihlášky do oborů s talentovou zkouškou). Tato možnost se bude týkat jak oborů s maturiní zkouškou, tak i oborů s výučním listem, ovšem stále zůstávají dva pokusy o složení zkoušky. Ty budou mít nově i ti uchazeči, kteří si podají přihlášku jen na jednu školu.

Uchazeči si budou školy psát podle priorit. Na prvním místě by měla být ta škola nebo obor, kam chce uchazeč nejvíce, poté následuje druhá a třetí volba, ta je ale spíše záchranou. Pokud se uchazeč dostane na první školu, nemůže ani na druhou a ani na třetí. To stejné platí i v případě, že se žák dostane na druhou školu. Nemůže na třetí.

Elektronické podání přihlášek
Cílem celého návrhu je samotná digitalizace systému, který bude mít na starosti Cermat. Přihlášky se tedy budou podávat elektronicky. S ohledem na rodiny bez přístupu k internetu, zůstane možnost podávat přihlášky papírově.

Konec s odvoláním
Skončít by tak měl i systém zápisových lístů a odvolání. V současnosti, když je student přijat, musí na danou školu do deseti pracovních dnů donést již zmíněný zápisový líst a až poté je na školu zapsán. Pokusy o odvolání probíhají od zveřejnění výsledků prvního kola a uchazeči, kteří skončili pod čarou se mohou hlásit do dalších kol přijímacích zkoušek. Ty vypisují střední školy, které nenaplnily po prvním kole své kapacity. S tím je ale konec, odvolat se budou moci žáci jen tehdy, když například škola sečte špatně výsledky nebo dojde k nějakému jinému pochybení během zkoušek.

Vysvědčení už nic neznamená
Vysvědčení ze základní školy bylo jednou z mála věcí, které dětem zajišťovalo větší šanci na přijetí. To se ovšem změní, protože novela chce zrušit vysvědčení ze základní školy jako zákonem povinné kritérium a nyní bude na školách, jestli ho při přijímacím řízení zohlední.

 

Zobrazeno 198 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. říjen 2023 09:24
Pro psaní komentářů se přihlaste