út., 11. květen 2010 23:30

Divadelní flóru ozdobil Kubrickův Mechanický pomeranč

Olomouc – Dnes 11.5.2010 se ve filmovém sále Konviktu v 18:30 promítal snímek režiséra Stanleyho Kubricka Mechanický pomeranč (v originále Clockwork orange).

V rámci Divadelní flóry (www.divadelniflora.cz), která začíná v Olomouci právě dnes, tak mohli diváci zhlédnout kvalitní zpracování románu Anthony Burgesse, a navíc nemuseli platit žádné vstupné.

Mechanický pomeranč je psychologicky velmi intenzivní snímek, který líčí příběh několika mladých mužů. Ti svůj volný čas tráví ne zrovna legálním způsobem, přepadávají a znásilňují. Atmosféru filmu podtrhává i jazyk, který aktéři používají, stejně tak jejich vlastní nemorální zásady. Skupinka mladých rebelů tak koná, cokoli se jim zachce do okamžiku, kdy chytí vedoucího skupiny.

Od této chvíle film nabírá obrátky a posouvá se směrem k psychologičtější rovině. Zavřený mladík totiž poslouží jako pokusný králík pro novou metodu boje s násilím, a tak se z něj nakonec vlivem procedur, které si prohlédněte sami ve filmu, zbude člověk neschopný násilí, nikoli však pro své zásady, ale vlivem podmíněných reflexů.

Celým snímkem diváky provází hudba, která dotváří dokonalou atmosféru, a to ať už jde o podkres, nebo o chvíle, ve kterých se z reproduktorů ozývá Beethovenova 9. symfonie.

Mechanický pomeranč je dnes již filmovou klasikou a mezi ostatními snímky Stanleyho Kubricka rozhodně neztrácí na kvalitě.

Režije: Stanley Kubrick
Scénář: Stanley Kubrick (podle románu Anthony Burgesse)
Hrají: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Warren Clarke, Adrienne Corri a další

Zobrazeno 2217 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39

Související články

Nová klasika DF 2010
  ne., 25. duben 2010 21:17
Pro psaní komentářů se přihlaste