čt., 7. duben 2016 21:58

V Pardubicích vypukne amatérské i profesionální běžecké šílenství

Pardubice – Duben jako čas zasvěcený dlouhým běžeckým tratím. Minimálně v Pardubicích to platí určitě. Jako každoročně se tu během jednoho dne koná hned několik závodů pro amatérské i profesionální vytrvalce a mezi nimi i Pardubický vinařský půlmaraton, který se díky své kvalitě a bohaté historii stal už po několikáté zároveň mistrovstvím České republiky.

Pardubický vinařský půlmaraton navazuje na více než čtyřicetiletou tradici vytrvalostních závodů v Pardubicích. Důvod, proč organizátoři s profi závody souběžně pořádají i závody pro amatéry, je jednoduchý: „Mým cílem je podporovat sport a postarat se dobře o všechny hobbíky, kteří mají běh rádi,“ prohlásil pro server iDNES. cz hlavní ředitel závodů Oldřich Bujnoch.

Veškeré závody se poběží v sobotu 16. dubna. První vyběhnou účastníci Lidového běhu Váni Vejnara, který organizátoři zaměřili především na rodiny s dětmi a školní kolektivy. I proto se jedná o nejkratší závod celého dne, trasa je dlouhá pouhých 1700 metrů. Po něm se poběží Pohárový závod a Mistrovství ČR handbike pro handicapované běžce a vozíčkáře. Dále Pohárový závod závodních koloběžek, které je možné si předběžně objednat u organizátorů. Obě trasy jsou dlouhé 21, 0975 kilometrů, což je oficiální délka půlmaratonu.

Přesně v poledne pak odstartují běžci registrovaní do Pernštejnské desítky. Jak už její název napovídá, běžci musí urazit deset kilometrů dlouhou trať, kterou odstartuje slavnostní výstřel ředitele Pardubického pivovaru Petra Noska. A konečně v jednu hodinu odpoledne odstartuje slavnostním výstřelem primátor města Martin Charvát Pardubický vinařský půlmaraton, který je zároveň i již zmiňovaným mistrovstvím ČR. Běžci vystartují ze Smetanova náměstí a do tří hodin musí doběhnout do cíle na Pernštejnském náměstí.

Kvůli závodům uzavře město velkou část Pardubic pro běžnou dopravu, ale organizátoři vidí i v tomto omezení pozitivum: „Příchodem do ulic města se závod natolik zatraktivnil, že se stal přitažlivý i pro početné pole zahraničních běžců. Především pro kvalitní běžce a běžkyně z Keni, jež suverénně zvítězili v posledních ročnících závodu,“ potvrdil Bujnoch.

Současně mohou diváci a běžci během dne po celém městě navštívit několik doprovodných akcí. Například hudební vystoupení místních kapel, dětských uměleckých kroužků, tanečních skupin a zábavná představení.

Zobrazeno 1926 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:23
Pro psaní komentářů se přihlaste